Mindenki törekszik rá, hogy a nehezen megteremtett biztonságát senki ne tudja szétzúzni, vagy lerombolni. Ezért lehetőségeinkhez képest próbálunk megtenni bizonyos lépéseket egy vagyonvédelmi megoldás kialakítására ingatlanunknál. Legyen ez céges, vagy magáningatlan. Az elektronikus védelemnél a behatolásjelzők mellett egyre több helyen találkozhatunk már kiépített video megfigyelő rendszer eszközökkel is. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt évek folyamán jelentős mértékben csökkent a kamerás megfigyelők ára.

Megfigyelő kamera

A video megfigyelő rendszer az elmúlt pár évben feltűnő átalakuláson ment át. Számos újdonsággal és fejlesztéssel jelentek meg a gyártók a piacon. Ez a technikai befektetés lehetővé tette, hogy a hatóságok a bűncselekmények felgöngyölítésében jelentős eredményeket tudnak már felmutatni.

Valamint a bíróságok előtt a bizonyításnál fel tudják használni a video megfigyelő rendszer által rögzített felvételeket is.

Videó megfigyelő rendszer felhasználásának jogi háttere

Gyakran találkozhatunk internetes oldalakon videó megfigyelő rendszer által rögzített felvételekkel. Ezek a videók alkalomadtán vicces történeteket tartalmaznak, néha pedig egy bűncselekmény eseményét rögzítik. Általában ezeket a videókat magánszemélyek készítik és osztják meg. Ám azt már kevesen tudják, hogy az ilyen felvételeknek a közzététele olykor pont a megosztó személye ellen használható fel.

A biztonsági kamerák megvédik otthonát

Magyarországon a videó megfigyelő rendszer használatát, valamint a rögzített felvételek tartalmi felhasználását, megosztását szigorú törvényi rendeletek szabályozzák. A 1992. évi LXIII. törvény rendelet a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szól. Szabályozza, hogy az adott személy képmása vagy a személyéről készített felvétel személyes adatnak számít. Ezen személyes adatnak a rögzítése és tárolása adatkezelésnek minősül. Így a video megfigyelő rendszer által rögzített felvétel – kifejezett törvényi rendelkezés hiányában – kizárólag az érintett személy beleegyezésével használható fel.

Természetesen egy bűncselekmény esetén a hatóságok a bizonyítási eljárásnál ezt figyelmen kívül hagyhatják. Az ingatlan külső területén kiépített video megfigyelő rendszer is csak a saját terület megfigyelésére használható. Illetve érdemes a megfigyelésre már az ingatlan bejáratánál felhívni a figyelmet egy tájékoztató táblával! Miszerint az ingatlan területén rögzített video megfigyelés történik.

A közterületek (járda, parkok, terek, közutak) esetén video megfigyelő rendszer üzemeltetését kizárólag a törvény szerint felhatalmazott szervezetek és hatóságok végezhetik. Magánszemélyek és cégek ezeken a területeken nem folytathatnak megfigyelést.

A video megfigyelő rendszer változása az elmúlt pár évben

Biztonsági kamera szett

A video megfigyelő rendszer eszközeiben jelentős átalakulás történt az elmúlt pár évben. Hiszen a régóta alkalmazott pár száz tv soros analóg eszközöket felváltották a nagy felbontású digitális kamerák. Ma már elavultnak számítanak a rossz képminőségű, pixelesedő analóg rendszerek. Amik még pár évvel ezelőtt is igen keresett biztonsági megoldásnak számítottak. Helyettük megjelentek a több megapixel felbontású, kiváló képminőséget biztosító HD és Full HD kamerák.

Csakúgy mint a hozzájuk tartozó rögzítő egységek. Így jelenleg bármilyen ingatlan esetén már elérhető a tökéletes színvilágú, és tűéles képet adó video megfigyelő rendszer. Ezek a rendszerek a jelentős árcsökkenésnek köszönhetően már a magánszemélyek részére is elérhetővé tette a kibővített védelmi megoldást.

Kapcsolódó videók


[ad_searchyt search=”Video surveillance”]