Minőségi kültéri éjjellátó kamera, olcsón, garanciával

Minőségi kültéri éjjellátó kamera, olcsón, garanciával!

Ki az, aki biztonsági rendszerben gondolkodik és ne kapná fel a fejét, vagy kattintana gyorsan a címmel egyező hirdetésre?! Hiszen természetes, ha éjjellátó kamera beszerzésén gondolkodunk próbáljuk a lehető legjobb megoldást a legkedvezőbb áron megtalálni. Azonban érdemes tudni, hogy mint a régi mondásban, itt is igaz, hogy a három dologból csak kettő megvalósítható egyszerre.

Talán sokan hallottuk már azt, hogy a szakember 3 dolgot kínál ügyfeleinek. 1. olcsón, 2. minőséget, 3. garanciát. Persze ezek közül egyszerre csak 2 dolgot választhat az ügyfél. Mint minden egyéb szakterületen a vagyonvédelem terén is igaz ez a mondás. Nincs ez másként az éjjellátó kamera telepítése során sem. Bár természetes emberi vágy, hogy minél kisebb anyagi ráfordítással a legjobb dolgokat sikerüljön megtalálni. De ennek megvalósulására igen ritkán van lehetőségünk. Amennyiben egy minőségi, megbízható rendszert szeretnénk kiépíteni ingatlanunknál drágább lesz 10-20 ezer forintnál.

Éjjellátó kamera, hogyan válasszunk megbízható rendszert?

Fontos meghatározni, hogy milyen feladatot kell ellátnia a biztonsági rendszerünknek, mit szeretnénk az éjjellátó kamera által megfigyelni. Ez zárt, belső téren vagy kültéren fog megvalósulni? Mekkora távolságot kell látni a rögzített felvételen nappal, és mekkorát éjszaka? Milyen látószöggel kell rendelkeznie, milyen felbontással? Az éjjellátó kamera megnevezés, valójában egy vagyonvédelmi fogalom. Hiszen ezen belül is további lehetőségek vannak. Lehet kültéri kompakt, vagy beltéri félgömb. Különböző technológiával gyártott (AHD, TVI, IP). S nem utolsósorban igen fontos szerepet fog betölteni a felbontása. Hiszen a HD-tól (1 Megapixel) a full-HD( 2 Megapixel), 2K (4 Megapixel), 4K-ig (8 Megapixel) találhatunk már eszközöket. Fontos tudni, minél nagyobb a felbontási szám, annál részletesebb/pontosabb képet tudunk rögzíteni. Ami leginkább akkor fog jelentőséggel bírni, amikor egy rögzített felvételt szeretnénk kinagyítani, vagy zoomolni. A kamera mellett hasonlóan fontos eszköz még a rögzítő egység, valamint a megjelenítő. Ezeknek az eszközöknek mindenképp illeszkedni kell a kamera felbontásához.

Éjjellátó kamera esetén miért van jelentősége a kültérnek, vagy beltérnek?

Mivel éjjellátóról beszélünk az éjszakai fényviszonyoknak, valamint a kamera látószöge előtti tereptárgyaknak is jelentős szerepük van. Az éjjellátó funkciót legtöbbször az infra megvilágítás biztosítja. A kamera éjszakai képe a légköri viszonyoktól és a megfigyelt területen elhelyezkedő fényvisszaverő tárgyaktól függően változhat. Az éjjellátó kamera látóterében elhelyezkedő tereptárgyak által visszavert fény jobb megvilágítást biztosít (fehér fal, bútorok, közeli fák). Míg azonos megvilágítási viszonyok mellett nyílt terepen (udvaron, kertben), az Infra fény „elverődik” (nem jut vissza a kamerához). Ezáltal a megvilágítási távolság az átlagosan megadott érték akár negyede is lehet.

Kültér esetén ezért mindenképp nagyobb infra led darabszámmal, vagy erősebb infra megvilágítással rendelkező kamera szükséges. Vagy a másik megoldás, ami ugyancsak a költséget fogja növelni, a kisebb fényérzékenységű kamera.