Térfigyelő kamera otthoni és ipari védelem kialakítására

Elmondhatjuk, hogy már nem csak világszinten, de országunkban is egyre inkább mindennapjaink társává, kellékévé váltak a biztonsági térfigyelő kamera rendszerek. Melyek nem csak a bűncselekmények megelőzésében nyújtanak hatékony közreműködést, de mind több esetben számolnak be híradások arról, hogy az elkövetők kézre kerítésében is segítséget adnak.

Térfigyelő kamera rendszer nem csak a közterületeken és települések utcáin, valamint forgalmasabb autóútvonalakon lehetséges, hanem a magáningatlanok, cégek, üzletek biztonsági megfigyelőrendszerei is ebbe a kategóriába sorolhatók.

Egyre elterjedtebb megoldásnak számítanak ma már a kültéri védelmi eszközök, nem csak ipari ingatlanok, telephelyek, cégek környezetében, hanem a magáningatlanok biztonságára is. Ilyenek lehetnek, a mechanikus védelmi rendszerek: -kerítés, szögesdrót. Az elektronikus védelemnél a kültéri riasztórendszerek, infrasorompók, térfigyelő kamera rendszer. Ezek a biztonsági eszközök mégis akkor számítanak a leghatékonyabbnak, ha egyszerre többféle megoldást is alkalmazunk. Egy jól megtervezett és kialakított védelemnek 4 fontos követelménynek kell eleget tenni ahhoz, hogy tökéletes és minden igényt kielégítő hatékony biztonsági rendszert alakítsunk ki az adott területen. Ezek az elrettentés, észlelés, késleltetés/időnyerés és az akadályozás.

Térfigyelő kamera alkalmazása a védelmi rendszerben.

A kültéri védelemben alkalmazott térfigyelő kamera rendszer kialakításának elsősorban két oka lehetséges. Az egyik, hogy a védett területen tartózkodó személyeket, értékeket védjük a külső behatolások ellen, a másik pedig, hogy az adott helyen tartózkodó személyek tevékenységét kövessük figyelemmel. Egy jól megtervezett és kialakított védelmi rendszer több részből áll a kamera a négy fontosabb biztonsági alapszabályból kettő teljesítésénél nyújt segítséget a vagyonvédelemben az egyik az elrettentés, a másik pedig az észlelés.

A térfigyelő kamera az elrettentés szerepét is betöltheti az adott helyszínen, hiszen jelenlétével érzékelhető a biztonsági óvintézkedés és gyakran már ez is elegendő ahhoz, hogy a kevésbé elszánt bűnelkövetők mérlegeljék, valóban megéri-e a vélt, remélt nyereség a lebukás és a büntetés veszélyét. Ezzel sok esetben elkerülhető, hogy bármilyen nem remélt eseménynek az áldozatává váljunk.

A térfigyelő kamera másik szerepe az érzékelés, hiszen számtalan esetben ennek az eszköznek köszönhetjük, hogy fény derül az elkövető személyére és cselekedetére. Bár sokszor hallani azt, hogy hiába kerülnek kiépítésre a megfigyelő rendszerek mégsem lehet felhasználni a bíróságon bizonyítékként, azonban egyre gyakrabban kérik a hatóságok is a térfigyelő kamera felvételeit kimentésre.