Számos ingatlannál láthatunk már biztonsági rendszereket kiépítve. Többségében ezek riasztó vagy térfigyelő kamera rendszerek. A riasztó illetéktelen behatolás alkalmával szirénázik a helyszínen, vagy értesítést küld telefonra, esetleg 0-24 órás felügyeleti szolgáltató felé. Nem is olyan régen ezek a biztonsági eszközök kielégítő védelmet nyújtottak. Azonban a térfigyelő kamera megjelenésével már lehetőség adódott egy kiemeltebb biztonság kialakítására is. Ráadásul igen kedvező akciós árakkal és feltételekkel juthatunk hozzá komplett megfigyelő rendszerhez.

A közcélt szolgáló kamerák száma országosan 25-30 ezer, a pénzintézeteknél pedig 10 ezres nagyságrendű. Budapesten azonban már nehezebb megbecsülni a térfigyelő kamera számot. A nyilvánosan elérhető, valamint önkormányzati, rendőrségi és Közterület-felügyelet által üzemeltetett kamerák száma közel 2500. A magán és céges ingatlanoknál felszerelt kamerákról nincs pontos adat, de ez is több 10 ezres darabra tehető. A magántulajdonú térfigyelő kamera esetén a tulajdonosoknak a helyszíni megfigyelésen túl akár online betekintésre is van lehetőségük.

Maga a rendszer nem küld értesítést a tulajdonos részére betörés, vagy lopás esetén, azonban e-mail értesítés továbbítására képes. Ám érdemes megfontolni a gyakori mozgások mellett ezt az opciót, ha nem akarunk akár percenként is több levelet kapni. A térfigyelő kamera rendszer képes rögzíteni és tárolni az eseményeket. Ez a későbbiek során bizonyítási eljárás alkalmával segítséget adhat az elkövető azonosításában és elfogásában.

Miért vált kedveltté a térfigyelő kamera napjainkra?

Egyre többször hallani, hogy betörési helyszínelés alkalmával a rendőrség megpróbál a környező ingatlanok kameráinak a felvételeiből információt nyerni. Egyben az ingatlan tulajdonos figyelmét is felhívják a kamera hatékonyságára és előnyeire.

Az elkövetők ritkán lépnek be úgy egy ingatlan területére, hogy ne térképeznék fel előtte a helyszínt és mérnék fel a kockázatot. Ezért is rendkívül hasznos a térfigyelő kamera. Mivel nem csak az éppen történő eseményeket tekinthetjük meg, hanem előző felvételeket is vissza nézhetünk, akár több napra visszamenőleg is. Napjainkban egész biztosan elmondható, hogy a bűncselekmény elkövetője már szerepel egy közeli vagy saját kiépítésű biztonsági megfigyelő előtt.

Leginkább elterjedt térfigyelő kamera típusok

Számos kamera típust találhatunk a piacon attól függően, hogy hol és milyen célból szeretnénk használni a rendszert.

Box kamara: a legrégebbről használt megfigyelő, moduláris felépítésű. A kamerához gyárilag nem tartozik objektív, azt külön kell megvásárolni. A helyszíni adottságokhoz alkalmazkodva bármilyen objektívvel szerelhető. Inkább közületek, közintézmények védelmére alkalmazzák.

Dóm/félgömb kamera: Beltéren mennyezeti vagy oldalfali felszerelési lehetőséggel. Fix vagy vario objektívvel van ellátva. Inkább üzletek, irodák és társasházak belső megfigyelését szolgálják. Ma már kültéri kivitelben is kapható térfigyelő kamera. Pásztázásra nem alkalmas.

Kompakt/bullet kamera: Kedvező árú, töltényhüvely formájú kamera. Komplett készre szerelt eszköz, mely már tartalmazza az objektívet is. Lehet fix, vagy vario objektíves. Általános megfigyelési feladatokra alkalmazható leginkább kültéren. Magán ingatlanok külső megfigyelésére leginkább keresett kamera.