Távfelügyeleti átjelzés

Amennyiben távfelügyelt lakásriasztóról beszélünk, érdemes tudni, hogy minden esetben szükség van egy kommunikációs modulra. Erre azért van szükség, hogy a központi egység a felügyeleti szervhez el tudja küldeni a riasztórendszer jelzéseit. Ennek kivitelezésére ma már többféle lehetőség áll rendelkezésre az ügyfeleknek.

Általános átjelzési formának számított régebben a kapcsolt vonalon (vezetékes telefonvonal) keresztüli átjelzés. Ehhez analóg telefonvonalat kell biztosítani, a kiépítés helyszínén. Ma már egyre inkább elterjedt a GSM/GPRS modulon keresztüli átjelzés. Előfordul, hogy bizonyos esetekben a nagyobb biztonság fokozásáért a párhuzamos, azaz kapcsolt vonalas és GSM modulos átjelzést választják az ügyfelek.

Átjelzési módok

  • Kapcsolt vonalas átjelzés

    Ebben az esetben, a védendő ingatlanban található riasztórendszer a vezetékes analóg telefonvonalon keresztül kommunikál a távfelügyeleti központtal. A telefonvonalon keresztül küldi el a jelzéseket. Megbízhatósága függ attól, hogy a bevezetett telefonvonal mennyire könnyen elérhető, illetve a vezetéket az ingatlanon kívülről elvághatják-e vagy sem. Ma már egyre kevesebb helyen alkalmazzák ezt az átjelzési típust, pont a könnyű szabotálhatósága végett. Nem beszélve arról, hogy a digitális átállással a szolgáltatók is folyamatosan szüntetik meg az analóg vonalakat. Bár alacsonyabb havidíjjal lehet igénybe venni ezt az átjelzési formát, mint a GSM/GPRS modulost. De nem szabad elfelejteni, hogy a havidíjon felül ezeknél az átjelzési módoknál a telefonszámlában is keletkezik egy plusz költség. Hiszen minden elküldött jelzés, köztük a napi rendszerességű teszt jelentés is hívást kezdeményez, mely forgalmat generál a telefonszámlán.

  • GSM/GPRS modulos átjelzés

    Napjainkban általánosságban alkalmazott megoldás a GSM/GPRS modulos átjelzés. Ebben az esetben a távfelügyeleti szolgáltató biztosítja ügyfelei részére az eszközt. Melyen keresztül az ingatlanban található riasztórendszer kommunikálni tud a távfelügyeleti központtal. Ezek a modulok a mobilszolgáltatók által biztosított GPRS technológiával működnek, mely lehetőséget biztosít a gyakoribb ellenőrzésre ezzel is növelve a rendszer biztonságát. Az átjelzők minden riasztóközponttal kompatibilisek, ezért bármelyik márkájú riasztórendszerrel összekapcsolhatóak. A GSM/GPRS modul a távfelügyelet tulajdonát képezi, működési ideje alatt bármilyen meghibásodás esetén a javítási vagy csere költsége a szolgáltatót terheli. Bár magasabb havidíjjal biztosítják a távfelügyeletek ezt a megoldást ügyfeleik részére. Viszont a havidíj magába foglalja a SIM kártya költségeit (havi alap és forgalmi díj) is, a többi szolgáltatási díjon felül.

  • Párhuzamos átjelzés (kapcsolt vonal és GSM/GPRS)

    Ennél az átjelzés típusnál a legmagasabb biztonságot kapja az ingatlan tulajdonos. Hiszen így kettős jelentés történik a távfelügyeleti központ felé a riasztórendszer jelzéseiről. A riasztórendszer az intézkedés köteles és technikai jelzéseket elsősorban a vezetékes telefonvonalon keresztül továbbítja a távfelügyelet felé. Másodlagosan pedig a GSM modul is továbbítja ezeket a jelzéseket.

Átjelzési módok összehasonlítása

Átjelzési módok

Kapcsolt, analóg vonalGSM/GPRSPárhuzamos GSM+kapcsolt vonal
Ellenőrzés gyakoriságNapi 1 alkalom4 óránként4 óránként
MegbízhatóságKiválóKiváló
Havidíj / magánszemély2 000-3 5003 500-5 0005 000-6 000
Havidíj / céges3 500- 5 5004 000- 7 5006 000- 9 000
Havidíjon felüli többletköltségVan (telefonvonali forgalom)NincsVan (telefonvonali forgalom)

Árajánlat biztonságtechnikai rendszerre

Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen ajánlatot most!

Az árajánlat ingyenes és kötelezettség mentes.