Szén-monoxid riasztó nem csak a fűtési szezon idejére!

Ismét eltelt egy újabb nyár, lassan mindenki készül az esős, borongós és hideg őszi és téli időszakra, de vajon elegendő-e annyival rákészülni, hogy működésbe hozzuk a fűtő berendezéseket, vagy ettől akár többet is tehetnénk?!

Vannak bizonyos időszakok, mikor a médiában többször is hallani a „csendes gyilkos” szén-monoxid mérgezésről, mely családi tragédiákat is okozhat, évente több száz olyan esetről lehet hallani, ahol mérgezéssel kerülnek kórházba emberek, és sajnos olyan esetek is előfordulnak, ahol halálesetet okoz. Ilyenkor egy páran megfogadjuk, hogy mi nem szeretnénk erre a pontra jutni, ezért minden óvintézkedést megteszünk, hogy ne kerülhessünk hasonló helyzetbe. Jó esetben, ha csak el nem felejtjük az alatt a pár nyári hónap alatt a dolgot, átvizsgáltatjuk a fűtő berendezéseket és ezzel elintézettnek is tekintjük a dolgot. Sajnos ennek ellenére is megtörténhet a baj egy esetleges hirtelen meghibásodás miatt, vagy konvektros fűtések esetén egy nagyobb szél esetén. De ha ennél több figyelmet is szentelünk a veszély elkerülésére, van rá megoldás, amit egy szén-monoxid riasztó nyújthat.

Szén-monoxid riasztó működési elve:

Köztudott dolog, hogy a szén-monoxid egy színtelen, szagtalan az ember számára „láthatatlan és érzékelhetetlen” mérgező gáz, épp ezért is különösen veszélyes. Jelenlétét már csak akkor érzékelhetjük, mikor a mérgezés tünetei jelentkeznek. Ilyen a fejfájás, émelygés, fáradékonyság, alváskényszer. Mivel a szervezetbe jutva a gáz a vérben hemoglobint köt meg, csökkenti a vér oxigén szállítását, ezáltal lassú fulladást okoz.
A szén-monoxid riasztó képes már a normálértéktől minimálisan eltérő magasabb gázszintet is jelezni, mielőtt még bárkinél is jelentkeznének a mérgezés első tünetei. Ezáltal megelőzhető a nagyobb baj.
Gáz szivárgás esetén a szén-monoxid érzékelő hang és fényjelzést ad, ezek a hang és fényjelzések eltérőek attól a jelzéstől, mint amikor a készülék meghibásodik.

Szén-monoxid riasztó felhasználási helyei:

Célszerű minden olyan helyiségbe elhelyezni érzékelőt, ahol fűtő vagy lánggal égő berendezés található. Amennyiben ezt az anyagi helyzet nem teszik lehetővé érdemes fontossági szempont alapján választani.
Elsődlegesen azokban a helyiségekben kell elhelyezni, ahol a legtöbb időt töltjük, vagy alszunk. Másodlagosan a konyha, illetve a fürdő számíthat veszélyeztetett helynek, ahol a vízmelegítők vagy gázzal működő főző-sütő berendezések találhatók.

Szén-monoxid riasztó telepítése:

Az érzékelő elhelyezésénél elsődleges szempont és a legfontosabb, hogy a gáz forrásától vízszintes távolságban 1-3 méteren belül legyen elhelyezve, függőlegesen pedig 70cm és 2m magasság között, de a plafontól mindenképp 30 cm-rel lejjebb.