Kevés olyan ingatlan található, ahol ne lenne már biztonsági rendszer kiépítve. Oka az egyre rosszabb közbiztonság és a mind több betörés. A nehezen megszerzett vagyonunkat mindannyian óvjuk és féltjük illetéktelenektől. Ezért egyre többen gondolnak arra, hogy a lakásban, családi házban, vagy céges ingatlanban szükséges biztonsági rendszer kialakítása. Az elektronikus védelmi rendszerek között kedvelt és mind többször alkalmazott a riasztó szett felszerelése.

Napjainkban már alapfelszereltségnek számítanak az ingatlanokban az elektronikus védelmi berendezések. A riasztó szett nem csak értékeinket óvhatja távollétünkben, hanem a bent tartózkodó személyeket is védheti a hívatlan betolakodókkal szemben.

Egyre több olyan ingatlant találhatunk, ahol már az építkezés folyamán felszerelésre kerül a riasztó szett is. Azonban vannak még olyan lakások, házak, ahol építés során nem lett kialakítva a biztonsági rendszer. Előfordul olyan eset is, hogy korábbi felújítás miatt a kábelcsatornában történő kábelezés sem megoldható. Ilyenkor az ingatlan tulajdonosának fejtörést okozhat a védelmi rendszer kialakítása. De a riasztó szett esetén már erre is találhatunk megoldást. A vezetékes rendszerek mellett találhatunk hibrid (vezetékes és rádiós eszközök kombinációja) és teljes mértékben vezeték nélküli riasztókat.

Ma már egyre gyakrabban találkozhatunk kültéri védelemmel is. Bár általánosságban még mindig inkább a beltéri védelem kerül kialakításra. Beltéren számtalan márka és kiépítési módozat között választhatnak az ingatlantulajdonosok. Legyen tudás, vagy design és kezelhetőség már számos típusú riasztó szett található a vagyonvédelmi piacon. A MABISZ minősítéssel rendelkező riasztó szettek esetén is egyre szélesebb a választék. Találhatunk kanadai gyártmányú DSC, PARADOX, és az angol gyártó PYRONIX rendszereknél is vezetékes és rádiós eszközöket.

A fejlett technológiának köszönhetően már a rádiós riasztó szett eszköze is ugyanolyan biztonságosan tud működni, mint a vezetékes rendszeré. Ugyanolyan precizitással és biztonsággal tudja védeni az ingatlant, mint vezetékes társa. Azonban ezeket a rádiós eszközöket alkalmazva elkerülhető, hogy mindenhol vezeték fusson. Ezért tökéletes megoldás utólagos riasztó szett kiépítésnél ha vagyonvédelmi rendszert szeretnék kevés rombolással. A vezeték nélküli eszközök bár még drágábbak hagyományos társaiknál. De felszerelés alkalmával ha magasabb darabszámú rendszer szeretnénk, munkadíj tekintetében könnyedén megtérülhet ez a többletkiadás.

Riasztó szett. De hogyan és mi alapján válasszunk?

Amennyiben érzünk magunkban kellő műszaki tudást és kitartást akár mi is kiépíthetünk biztonsági rendszert. Az eszközöket tekintve webáruházban, vagy kereskedésben mi magunk is kiválaszthatjuk a riasztó szett elemeit. De érdemes figyelembe venni, hogy meghibásodás esetén, vagy szerelési hibánál egy betörés alkalmával a felelősséget is nekünk kell vállalni. Viszont ha szakember, vagy vagyonvédelmi cég végzi a kiépítést nem csak az eszközökre vállalnak garanciát, hanem magára a felszerelésre is. Ezáltal a felelősség máris átruházódik a szerelést végző szolgáltatóra, vállalkozóra.

A biztonsági szolgáltatók 0-24 órás távfelügyelet igénylése esetén különböző kedvezményeket nyújtanak leendő ügyfeleik számára.