Ma már a lakásriasztó kiépítése az ingatlanokban nem számít újdonságnak, hiszen ezek a rendszerek lassan alapvető berendezési eszközé válik otthonunkban, irodánkban. Ami viszont már gondot okozhat, az a megfelelő rendszer kiválasztása. A Paradox riasztó egy igen régóta ismert, és nem kevésbé elismert kanadai gyártmány, mely minden igényt kielégítően biztosíthatja a védendő ingatlan biztonságát.

A Paradox riasztó egy több családból álló védelmi rendszer lehet bárki otthonában. Ma már egyaránt megtalálhatóak az eszközök között a hagyományos vezetékes (kábeles) kiépítésű rendszerek Spectra, Esprit mely még máig kedvelt kiépítési módozat lehet, hiszen több éves megbízhatóság és ismeretség van ezen típusú Paradox riasztó mögött. A másik lehetőség a modernebb vezeték nélküli (rádiós) Magellan riasztó, amik a csökkenő árak és kedvező, gyors kiépítés miatt kezdenek egyre inkább elterjedni.

A Paradox riasztó legjellemzőbb tulajdonságai közé tartozik, a megbízhatóság, a kényelem és könnyű kezelhetőség, mely az ügyfélbarát kialakítású kezelőnek köszönhető. A Paradox riasztó központok esetén mindegyiknél megtalálható az úgymond StayD (mindig élesített) üzemmód, mely lehetővé teszi, hogy minden esetben valamilyen mértékig élesített módban használhatjuk a rendszerünket napi 24 órában a hét minden egyes napján, még akkor is, amikor ép az ingatlanon belül tartózkodunk. Például csak az aktuálisan használt érzékelőket kapcsolja ki rövid időre (a bejárati ajtót, amin ép áthaladunk), de amint bezáródik mögöttünk az ajtó, vissza is élesedik a többi zárt állapotú érzékelőhöz. Másik nagy előnye a StayD üzemmódnak, hogy bizonyos mértékű gyerek felügyeletet láthat el, hiszen abban az esetben is jelez felénk a rendszer, ha a kisgyermek potenciálisan veszélyes helyre meg, ilyen lehet a magasabban fekvő erkély, medencére nyíló ajtó, vagy a bejárati ajtó. Így folyamatosan biztonságban tudhatjuk vagyontárgyainkat, családunkat.

A Paradox riasztó központok egy további bővített programmal is rendelkeznek, az úgynevezett Sleep (alvó) üzemmóddal, ez annyit takar, hogy csak a héjvédelmi zónák élesednek, mint ajtó és ablak nyitás érzékelők, a belső térvédelmi eszközök közül pedig azok az érzékelők kikapcsolt állapotban maradnak, ahol a leggyakrabban éjjelente közlekedhetünk, így az ingatlanon belül szabadon mozoghatunk anélkül, hogy riasztást jelezne a rendszer éjjel is.

Paradox riasztó típus szerinti rendezése:

Paradox riasztó Spectra család: hagyományos vezetékes központ és kiegészítő eszközök. 2 partícióval, 32 különböző zónával. Rádiós bővítőmodulok alkalmazása esetén lehetőség van hibrid rendszer kialakítására is rádiós érzékelők felhasználásával. Ezeknél a Parandox riasztóknál lehetőség van akár 32 fős felhasználásra különböző kódok megadásával. Az új SP6000 és SP7000 központok már rendelkeznek PGM +/- kapcsolóval, ami lehetővé teszi, hogy a kezelőről egyszerűen kapcsolhatóak legyenek az ingatlanon belül más elektronikus berendezések is.

Paradox riasztó Magellan család: vezeték nélküli, rádiós központ és rádiós kiegészítők. Hasonlóan a Spectra családhoz ez a rendszer is 2 partícióval és 32 különböző zónával rendelkezik. Egyik legfontosabb tulajdonsága a kétirányú beépített adó-vevő, mely lehetővé teszi, hogy távirányítással visszajelzést kapjunk a rendszer állapotáról. A Magellan rendszerben megtalálható az úgynevezett RF zavar felügyelet, melynél rendszeres gyakorisággal a központ figyeli a rádiós jelzavarások mértékét. Amennyiben ez az érték meghaladja az előre beprogramozott határértéket, a központ riasztás jelzést küld, így lehetőséget adva a modern bűnözők elleni védekezésnek.