Online kamera a folyamatos videó megfigyelésért

Ma már nem szokatlan, hogy mind több ingatlannál láthatunk kültéren elhelyezett vagyonvédelmi kamerákat. Hiszen ezen biztonsági rendszer elterjedésével egy nagyobb szintre tudjuk emelni ingatlanunk biztonságát. Azonban a növekvő igényekkel már nem csak a helyi betekintés lett követelmény egy ilyen védelmi rendszerrel szemben, hanem már a távoli betekintés is mindinkább szükségessé vált az ingatlan tulajdonosa számára. Az online kamera kiépítése ezt az igényt márt teljes mértékben képes kiszolgálni.

Az online kamera, mint biztonsági rendszer

A legtöbb esetben a videó megfigyelőrendszer már olyan eszközöket tartalmaz, mely lehetővé teszi, hogy az online kamera módban működjön. Mivel a felszerelésre került kamerák, amennyiben IP hálózaton és módon működnek, már internetes elérhetőség biztosítása esetén alapból lehetőséget nyújtanak arra, hogy hálózatba kötve akár távolról is, az IP cím alapján elérhetővé váljanak. Így gond nélkül megoldható, hogy akár okostelefonon, számítógépen, vagy egy kézi tableten keresztül bárhonnan betekinthessünk a megfigyelt eseményekben.

A másik lehetőség az online kamera megoldásra, ha a kiépített video megfigyelőrendszer rögzítő egységét csatlakoztatjuk internetes hálózatba. Ma már a rögzítőegységek nagy többségénél alap funkció a LAN csatlakozási lehetőség. Ennél a kiépítési módnál a kamera képeket az internetes hálózatba kötött rögzítőegységen keresztül érhetjük el, csakúgy mint az IP kamera esetén.

Azonban azt érdemes tudni, hogy a biztonsági online kamera esetén ez a betekintés felhasználónévvel és jelszóval van védve, így illetéktelen személyek nem férhetnek hozzá a rögzített képi adatoknak, valamint az élőkép felvételekhez sem. Viszont óvatosságból nem árt, ha bizonyos időközönként a rendszer tulajdonosa megváltoztatja az elérhetőséghez szükséges jelszót.

Online kamera a biztonságtechnikán kívül

Gyakran találkozhatunk olyan online kamera rendszerekkel is, ahol a felszerelt kamerák nem kifejezetten biztonsági célokat szolgálnak elsődlegesen. Ezek a kamerák sokkal inkább információ megosztást, vagy bizonyos szintű szórakoztató élményt nyújtanak azon személyek részére, akik betekintenek a felvételekbe.

Leggyakrabban ezeken a kamerákon keresztül tájékozódhatunk egy adott helyszínen történő eseményekről, vagy időjárásról, esetlegesen az aktuális közúti forgalmi helyzetről tartózkodjunk bárhol is, bármilyen messze az online kamera kiépítésétől. Ezen rendszereknek az elérhetősége nyilvános, így bárki hozzáférhet anélkül, hogy titkosított belépésre lenne szükség. Egyedül csak a betekintéshez szükséges programot, vagy mobil alkalmazást kell letölteni és máris „élőben tartózkodhatunk mi is a helyszínen”.

Lehet még olyan online kamera is, mely a természetet kedvelők szórakoztatását segíti. Ezek a természetben megtalálható vadonélő, vagy háziállatok mindennapi életének folyamatába nyújt betekintést. Igy anélkül követhetjük nyomon szokásaikat, hogy közvetlen jelenlétünkkel megzavarnánk őket, vagy gátolnánk a szabad mozgásukban, tevékenységükben.