A biztonságtechnikában és a vagyonvédelemben egyre inkább népszerűbbé kezdenek válni a biztonsági kamerás megfigyelőrendszerek, köszönhetően az egyre jobban csökkenő beszerzési áraknak és a mind jobb képminőséget biztosító eszközöknek. Ma már kedvező áron és különböző akciókkal találhatunk a kereskedelemben mozgásérzékelős kamera eszközöket és hozzá tartozó rögzítőegységeket.

A kezdeti analóg biztonsági megfigyelőket a pár éve piacra kerülő digitális mozgásérzékelős kamera mindinkább kiszorította kedveltség tekintetében az ügyfelek körében. Ma már ezek a digitális kamerák olyan felbontással rendelkeznek, mely lehetővé teszi a részletgazdag, tűéles képek továbbítását és visszanézését. Ebből kifolyólag egy jó minőségű digitális mozgásérzékelős kamera esetén már nem kell attól tartani, hogy fölösleges pénzkidobás volt a vagyonvédelmi rendszer kialakítása ingatlanunknál, mert pixeles és felismerhetetlen képeket kapunk vissza megtekintéskor, vagy visszanézés alkalmával.

Mozgásérzékelős kamera fajták

Alapból elmondhatjuk, hogy a vagyonvédelemben alkalmazott biztonsági megfigyelők esetén a felszerelésre kerülő eszközöknél a legtöbb esetben már olyan kamerákat forgalmaznak, melyek alkalmasak arra, hogy a megfigyelési helyen csak akkor továbbítsák a képi jelet, amennyiben az eszköz előtt mozgás történik a kiépítés helyszínen. Így szinte csak olyan kamerákat vásárolhatunk a kereskedelemben, melyeknél ez a funkció vagy magánál az eszköznél beállítható, vagy pedig a rögzítőegységnél programozható. Ezzel a mozgásérzékelős kamera funkcióval jelentős időt és tárhelyet spórolhatunk meg a biztonsági rendszerünknél, hiszen azok az időszakok melyeknél semmilyen mozgás, vagy esemény nem történik tárolásra sem kerül. Ezzel könnyebbé válik egy-egy esemény visszakeresése és megtekintése is, mivel nem lesz szükség az üres időszakok áttekerésére. Ezek az eszközök egyaránt kiépíthetőek kültéren és beltéren is, valamint alkalmasak éjjeli megfigyelésre.

Mozgásérzékelős kamera kiépítése történhet másként is. Hiszen találhatunk olyan kamerákat is a biztonságtechnika termékpalettáján, amely nem csak funkciójában tudja a mozgás érzékelését, hanem maga a burkolat is úgy néz ki, mint egy riasztórendszer mozgásérzékelője. Ezeket a speciális kinézetű eszközöket leginkább beltéren rejtett megfigyelések esetén alkalmazzák. Az ilyen eszközök alkalmazásával a helyszínen külső szemlélő számára észrevétlen marad az események megfigyelése, esetleges rögzítése.

Ennél a speciális kialakítású rejtett kameránál is kétféle típust tudunk megkülönböztetni. Van olyan mozgásérzékelős kamera mely a képi megfigyelés és rögzítés mellett alkalmazható riasztórendszerhez csatlakoztatva valós térvédelmi szerep ellátására is. Ezzel nem csak a kamerás megfigyelést tudjuk az eszközön keresztül megvalósítani, hanem a lakásriasztó rendszer belső térvédelmi eszközeként is alkalmazhatjuk.

A másik fajtája, mikor csak és kizárólag megfigyelésre alkalmazzuk a kamerát. Ebben az esetben a a mozgásérzékelős kamera csak a riasztórendszereknél alkalmazott érzékelő külső burkolatát kapja meg, az érzékelőházon belül azonban csak a kamera alkatrészei kerülnek beépítésre.