Mozgásérzékelő az otthonvédelem sokoldalú eszköze

Az elektromos védelmi rendszerek között még mindig előkelő helyen szerepelnek a riasztórendszerek, ha otthonvédelemről van szó. Ezen belül is széles választék áll rendelkezésre a tulajdonosok részére, akár kültéri, akár beltéri védelem szempontjából. A mozgásérzékelő ezen rendszereknek egyik fontos alkotórésze lehet. Régebben a riasztórendszereknél ezen eszközökből nem volt nagy választék. De ma már itt is számtalan típus közül választhatunk.

A riasztórendszerekkel kapcsolatosan érdemes tudni, hogy egyre népszerűbbek az ügyfelek körében a kültéri védelem. Hiszen ebben az esetben már a behatolás előtt is értesülhetünk egy esetleges betörésről. A kültéri védelem esetén is bátran gondolkodhatunk mozgásérzékelő eszközben. Régebben az ilyen esetekben egyetlen megoldásként az infrasorompó jöhetett szóba. Ma már ez nem igaz. Hiszen találhatunk a piacon megbízható működést nyújtó időjárás ellenálló védelemmel ellátott érzékelőket is. Ráadásként ezek a biztonsági eszközök nem csak a szélsőséges környezeti hatásokkal szemben ellenállók, kisállat védelemmel is el vannak látva. A kültéri mozgásérzékelő tehát már az ingatlanba történő bejutás előtt jelezhet a tulajdonosnak, vagy felügyeleti szervnek.

Kültéri mozgásérzékelő főbb tulajdonságai

Ez a típusú érzékelő hasonló elven működik mint beltéri társai. Az objektív látóterében történő mozgást figyeli, valamint az élőlények környezeti hő kibocsájtását. Ezért tökéletes megoldás lehet olyan helyeken, ahol udvart, vagy épületek közötti területet kell védeni. A legkorszerűbb kültéri mozgásérzékelő kettő passzív infra érzékelőt és kettő mikrohullámú érzékelőt jelent egy burkolatban. Az ezekről érkező jelek és az előre meghatározott mozgásminták alapján határozza meg, hogy mi tekinthető behatolásnak és mi nem. Képes felismerni, hogy mi a valós emberi mozgás és mi a környezeti (szél által mozgó növényzet) mozgás közötti különbség. A legkevesebb téves riasztás ezzel az érzékelővel érhető el kültéren.

Beltéri mozgásérzékelő típusok

Beltéren több lehetőség közül is választhatunk, amennyiben térvédelemben gondolkodunk ingatlanunk megóvására. A beltéri mozgásérzékelő az elmúlt évek folyamán jelentős újításokon esett át. Így már nem normál ingatlan esetén választhatjuk a térvédelmet.

  • Hagyományos infra mozgásérzékelő: Még mindig a leggyakrabban alkalmazott lakások, irodák belső térvédelmére. Normál körülmények között hatásos védelmet biztosít az ingatlanba történő behatolások esetén. Szerelése nem javasolt kisállat, parapet fűtés (kazán, kandalló, konvektor), vagy hideg helyiségekbe. Mivel ezek a külső tényezők könnyen okozhatnak téves riasztásokat.
  • Kombinált duál mozgásérzékelő: A hagyományos infa érzékelő ezen eszközöknél összekapcsolódik egy mikrohullámú érzékeléssel is. Tökéletes védelmet biztosíthatnak huzatos helyiségek védelménél. Vagy olyan helyiségekben, ahol hirtelen hőemelkedés jelentkezhet a fűtés beindításánál.
  • Kombinált kisállat védett mozgásérzékelő: Ma már egy-két kivétellel a háziállatok jelenléte sem okozhat problémát a riasztók térvédelménél. Találhatunk kereskedelmi forgalomba olyan eszközöket, amiknél behatárolt paraméterek (súly, magasság) szerint érzékel riasztást az eszköz. Természetesen a kivételeknél itt is érdemes bővebben tájékozódni szakemberek segítségével.