Napjainkban az érték és személy védelemben mind nagyobb jelentőséget tulajdoníthatunk a biztonsági kamerarendszereknek. Hiszen valós tény, hogy a bűncselekmények kinyomozásában és az elkövetők azonosításában komoly segítséget adhatnak. Mivel egy jó minőségű kamerával készített felvétel a rendőrség számára már kiinduló pontot jelenthet. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a kamerás megfigyelőrendszerek is jelentős átalakuláson estek át az elmúlt évtizedekben. Egy jó minőségű mini HD kamera segítségével sokkal részletesebb és élesebb felvételt nyerhetünk. Ma már a választék is nagyobb a vagyonvédelmi kereskedésekben, szolgáltatóknál, mint ezelőtt pár éve. A mini HD kamera piacra kerülésével pedig csak tovább emelkedett a kereslet az ingatlan tulajdonosok körében.

A mini HD kamera csakúgy, mint a hagyományos analóg kamera képes tökéletesen értékelhető felvételt biztosítani egy-egy bűncselekmény esetén. De kicsiny méretének köszönhetően nem olyan szembetűnő, mint nagyobb társai. Ennek is köszönhető, hogy egyre inkább keresett védelmi eszköz lett az utóbbi évek folyamán.

Mivel a mini HD kamera kis mérete következtében sokkal inkább elrejthető. Ezért illetéktelenek számára jobban észrevétlenné válik a kiépítés helyszínén. Bár az is igaz, hogy a hagyományos normál méretű kameráknál alapból a jelenlétük is elrettentő tud lenni. Könnyen felismerhető a helyszínen a kiépített védelmi rendszer. Tehát a bűncselekmények bizonyos számát, akár már jelenlétükkel is megakadályozhatjuk.

A mini HD kamera magas felbontásának is köszönhetően napjainkban kedvelt megfigyelőeszköznek számít. Mivel egyszerűen elrejthető bárhol, ezáltal észrevétlen tud lenni külső szemlélő számára. De a megfigyelést szolgáló objektív, lencse és elektronika kis méreténél fogva könnyen beszerelhető más szerkezetbe is. Általánosságban távirányítóba, kulcstartóba, tollba, vagy órába, diktafonba rejthető el. Ám számos más alternatívát is kínálnak a kereskedések. Terjedelmét tekintve univerzálisan ezek a megfigyelők 2 x2cm körül vannak. Maga a kamera objektíve akár pár milliméteres résen is alkalmas kilátni. Érdemes azonban tudni, hogy a fényérzékenységük már nem annyira kiváló, hiszen a megfigyeléshez szükséges fényt is ezen az apró résen keresztül kapja. Persze ma már az üzletekben találhatunk olyan mini HD kamera szerkezeteket amik magas fényérzékenységgel rendelkeznek. Azonban ezek a hagyományos biztonsági kamerához képest egy magasabb minőséget képviselnek. Ezért árban is nagyobb kiadást jelentenek.

Mini HD kamera felhasználási területei

A mini HD kamera eszközök önálló működésre lettek leginkább tervezve. Ezért is inkább elemmel vagy saját tápellátással rendelkeznek. Ez a saját energiaforrás biztosítja megfigyelés közben a folyamatos működést. De pont ezért számolnia kell azzal a tulajdonosnak, hogy csak rövidebb időtartamig képes a megfigyelő biztosítani a felvételek rögzítését. Komplett rendszerben a kamerát összekapcsolhatjuk valamilyen rögzítő egységgel is. Így egy külső tárolón tudjuk tartani a rögzített képeket, videókat. Ez a háttértár lehet merevlemez, vagy SD kártya. Lehetőség van arra is, hogy interneten keresztül, vagy GSM modullal felvételeket tudjunk továbbítani másik eszközre. Számítógépre, tabletre, vagy mobiltelefonra. Így távolról is figyelemmel kísérhetjük a helyszínen zajló eseményeket.