Megfigyelő kamera a vagyonvédelem egy magasabb foka

Amikor már elengedhetetlen, hogy személyesen gondoskodjunk önmagunk és értékeink védelméről érdemes több lehetőséget is számításba venni. Az ingatlan megóvására már a mechanikus védelmi rendszerek mellett elérhető és megfizethető áron találhatunk elektronikus biztonsági megoldásokat is. Elsődlegesen a lakásriasztók voltak azok, melyek ilyenkor kiépítésre kerültek otthonunknál, cégünknél, de ma már egyre inkább kedvelt biztonsági megoldásnak számítanak a megfigyelő kamera rendszerek is. Mivel egyre jobb minőségű (felismerhető képeket biztosító) kamerákat találhatunk a kereskedelemben nem túl drága kiépítéssel.

A megfigyelő kamera elsősorban a megelőzésben és a felderítésben nyújt segítséget az ingatlan tulajdonosok számára. Mivel jelenlétével már egyfajta elrettentést nyújt az illetéktelen behatolókkal szemben. Azonban, mindezen felül az elkövetett bűncselekmények felderítésében is segítséget nyújthat a hatóságok számára, nem beszélve arról, hogy számtalan esetben az tettes személyének azonosításában is jelentős közreműködést adhat.

Megfigyelő kamera típusok

A biztonsági megfigyelő rendszereket többféleképpen is feloszthatjuk. Elsősorban érdemes a felhasználás tekintetében kategorizálni a rendszereket. Az általános és inkább elterjedt magánszemélyek környezetében a kültéri megfigyelés, ahol az ingatlan külső védelmére van fektetve a hangsúly, így könnyebben megakadályozható és elkerülhető a hívatlan személy látogatása. Cégeknél és kereskedelmi egységekben ezzel szemben már a beltéri megfigyelő kamera rendszerek kerülnek inkább kiépítésre, ahol a belső értékek eltulajdonítása ellen alkalmazzák ezeket a biztonsági rendszereket. Mind kültéri, mind pedig beltéri alkalmazás esetén is találhatunk különböző fajtájú megfigyelő kamera eszközöket.

A megfigyelő kamera rendszereket ma már megkülönböztethetetlenjük minőség, azaz felbontás szerint is. Itt is két csoportot érdemes megemlíteni.

  • Analóg rendszer: Ma már mind kevésbé alkalmazott rendszer, mivel felbontás tekintetében az alacsonyabb kategóriát képvisel. Az analóg rendszerek között a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező megfigyelő kamera is csak 1000 TVsor 960H (960×582) felbontással rendelkezik. Nem beszélve arról, hogy a rögzítőegység és a kamera között a videójel továbbítás analóg módon történik, mely tömörítési eljárást von maga után. Ezáltal hiába az 1000 TVsor felbontás, ha visszatekintés alkalmával egy esetleges nagyítás esetén kikockásodik (pixelesedik) a megtekintendő kép.
  • Digitális rendszer: Egyre inkább kedvelt és elterjedt biztonsági rendszer a digitális megfigyelő kamera eszköz. Mivel árban már nem sok különbség található az analóg és a digitális védelmi rendszerek között, ellenben minőségben jelentős javulás észlelhető, egy ilyen rendszer alkalmazásánál. A leggyakrabban alkalmazott digitális megfigyelő kamera rendszerek az IP, HD-TVI, valamint az AHD technológiát képviselik. Ezek az eszközök már megapixel felbontással rendelkeznek, melyek lehetővé teszik a részletgazdagabb, élesebb képi megjelenítést. Nem beszélve arról, hogy itt a tömörítési eljárás kihagyásával visszatekintéskor felnagyíthatunk egy-egy képet anélkül, hogy az szétesne, kikockásodna. Ezekkel a technológiákkal már lehetőségünk van akár egy emberi arc felismerésére, vagy rendszám leolvasására is.