Egyre többet lehet hallani körülöttünk arról, hogy mennyi betörés, rablás történik, kort és nemet figyelmen kívül hagyva. Ettől válik egyre fontosabbá, hogy amit védeni tudunk, azt védjük is meg.

Régebben a mechanikus védelmi rendszerek voltak a legelterjedtebbek, de a technikai fejlődés és a kor előrehaladtával, már az elektronikai védelmi rendszerek kiépítése is gyakorivá vált, köztük elsősorban a lakásriasztók. Jelenleg ma már az esetek többségében a két védelmi rendszer egyszerre található meg az ingatlanokban védelmi vonalként.

Ingatlanunk védelme igen fontos, és már egyre több és jobb lakásriasztók segítik ezeket az igényünket kielégíteni.

Legyenek a lakásriasztók akár vezetékes, vezeték nélküli vagy hibrid rendszerűek bármilyen hiba, esetleg szabotázs észlelésénél azonnali jelzést küldenek az értesítendő fél számára. Lakásriasztók jelzései, legyenek azok tévesek vagy valósak különbözőképpen juthatnak el a részünkre információként. Ilyen szempontból lehetőség van saját magunk értesítésére és távfelügyeleti szolgáltatás igénybevételére a kiépített lakásriasztók esetén.

Távfelügyeleti szolgáltatás igénybevételével a jelzések egy távfelügyeleti szolgáltatóhoz futnak be, aki értesítést küld a részünkre, hogy valamilyen esemény történt az ingatlan területén, bizonyos esetekben járőrt küldenek a helyszínre, aki ellenőrzi az ingatlan sértetlenségét kívülről. Ez attól függ, hogy a megrendelő melyik szolgáltatást is veszi igénybe.

Lakásriasztók kiépítési fajtái

A lakásriasztók többféle módon kerülhetnek kiépítésre, figyelembe véve az ügyfél igényeit és a helyszíni adottságokat, ez alapján eldönthető, hogy milyen rendszert szeretne kiépíttetni.

A lakásriasztók, lehetnek vezetékesek, hibridek, és vezeték nélküliek.

A lakásriasztók a mi védelmünk miatt kerülhetnek kiépítésre, de ettől még nem elhanyagolható tény, az áruk sem. A lakásriasztók körében elsőként a vezetékes rendszerek kerülnek kiépítésre, mert kivitelezésük a legköltséghatékonyabb. Emellett a legmegbízhatóbb, pontos, és téves jelzésektől mentes működést tud biztosítani, akár nagy távolságok esetén, és olyan helyeken ahol kevés érzékelő szükséges, hogy az esztétikát is figyelembe vegyük.

A lakásriasztók másik fajtája a hibrid rendszer, amely vezetékes és egyben vezeték nélküli is. Ebben a rendszerben, csak a központ, a kezelőpanel, és a kültéri sziréna vezetékes, az összes többi teljesen rádiós. Többszintes ingatlanoknál ajánlott. Ott ahol a központi egység helyezkedik el, lehet a vezetékes rendszerrel dolgozni, az emeleten pedig a rádiós érzékelőket használni. Így csökkentve a költségeket, és a sok vezetékek látványát.

A lakásriasztók következő fajtája a vezeték nélküli, azaz rádiós rendszerek. Értékét nézve ma már megfizethető árkategóriába lehet őket sorolni. Olyan helyeken ajánlott, ahol sok érzékelő kerül kiépítésre, fontos az esztétikai szempont, hogy a vezetékek ne rontsák a helységek belső képét. Sok hiedelemmel ellentétben ez is szabotázs biztos, mert bármilyen zavarra azonnal reagál, és riasztást küld a rendszer.

Különböző gyártók, és több ország termékei segítik a választást, hogy a legjobb, és legmegbízhatóbb, minőségi lakásriasztók kerüljenek ingatlanunk védelmi rendszerének kialakítására. Amit viszont mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a termék MABISZ minősítéssel és szabotázs védelemmel ellátott legyen.