Számtalan helyen találkozhatunk kültéri kamera eszközökkel felszerelt vagyonvédelmi térfigyelő rendszerrel. Ezek a biztonsági eszközök hathatós segítséget nyújtanak mint cégek, mint pedig magánszemélyek ingatlanjainak külső megfigyelésére. Ezzel a biztonsági rendszerrel megelőzhető egy lehetséges bűncselekmény elkövetése, vagy ha mindezek ellenére mégis megtörténik a bűneset a felvételek rögzítésével a kültéri kamera segíthet az elkövetők elfogásában és az eset bizonyításában.

Jelenleg már nem igazán találunk olyan biztonsági kamerát, mely ne lenne ellátva éjjellátó funkcióval. Ez a technológia lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akár éjjel, teljes sötétségben is mód legyen a külső területek megfigyelésére, még gyér közvilágítás mellett is.

Kültéri kamera felépítése

Elsődleges szempont ezeknél az eszközöknél, hogy a kültéri kamera az időjárási viszonyokkal szemben ellenálló legyen, mivel ezzel biztosíthatjuk a teljes rendszer számára a hosszú felhasználási élettartamot. Ezért az eszközök egy zárt és védett burkolatot kapnak, mely védelmet biztosít a burkolat alatt található objektívnek és egyéb alkatrészeknek, valamint csatlakozóknak. Ezáltal már a por, eső és erős napfény sem tud könnyen kárt tenni a kiépített rendszerben. A kültéri kamera esetén a kameraházak használatával növelhető az eszközök megbízhatósága és stabilitása. Mivel nemcsak a különböző időjárási és fényviszonyoktól kell óvni ezeket az eszközöket, hanem gyakran az emberi garázdaságtól is ezért előszeretettel alkalmazzák a vandálbiztos burkolattal szerelt biztonsági kamerákat. A legegyszerűbb kialakítástól számtalan változata létezik a kültéri kamerának. A legtöbb esetben hőkompenzált, fűthető, a környezeti hatásokkal szemben ellenálló kameraházban kerülnek kihelyezésre ezek a biztonsági kamerák.

Kültéri kamera típusok

  • Kompakt kamera: A kültéri kamera eszközök között a legelterjedtebb felhasználás tekintetében a kompakt kamera. Ezek az eszközök már a gyártósorról úgy érkeznek a kereskedelembe, hogy a megfelelő burkolattal készre szerelt állapotban vannak, külön védő burkolat használata már nem szükséges kiépítés alkalmával.
  • Box kamera: A box kamera beltéri-kültéri használatra egyaránt alkalmas, azonban ezek az eszközök további alkatrészeket igényelnek ahhoz, hogy biztonsági rendszerünkben használni tudjuk. Kültéri kamera esetén a különálló objektív mellett egy kültéri kameraház is kell a box kamerás rendszerünkhöz.
  • Speciális, speed dóm kamera: Előfordulhatnak olyan igények, hogy a megfigyeléshez speciális kamerákat kell alkalmazni. Ahol nagyobb távolságokra (50-100m) kell ellátnia a megfigyelőrendszernek, vagy igény van a folyamatos őrjáratozásra, esetleg zoomolásra, mozgatásra, ott a kültéri kamera eszköze a speed dóm kamera. Jellemzően ezeknél az eszközöknél is fűthető, hűthető időjárásálló félgömb alakú burkolatba kerül beépítve a kamera, objektív és a vezérléshez szükséges motor is.