Az egyre inkább romló közbiztonság, és mind leleményesebb ingatlan betörők miatt egyre jobban szükségessé vált a biztonságtechnikai eszközök fejlődése és az eszköztárház kiszélesítése is. Ezért a mechanikus védelmi megoldások mellett az ingatlanoknál gyakran kiépítésre kerül elektronikus védelem, nagy többségben lakásriasztó de magáningatlanok, céges ingatlanok esetén is gyakran találkozhatunk már kamerarendszer eszközökkel. Egy jó minőségű és teljes körű kamerarendszer nagymértékben képes biztosítani bármelyik ingatlan esetén a védelmet. Mivel már a felszerelésével élérhetünk egy bizonyos fokú elrettentést.

Mire jó a kamerarendszer?

Míg a lakásriasztó biztosítja az ingatlan tulajdonosa számára, hogy egy esetleges behatolás esetén riasztást adjon a rendszer, akár egy 24 órás távfelügyeleti szolgáltató, akár egy megadott telefonszám felé, addig egy kiépített kamerarendszer képes rögzíteni az ingatlanon kívül, vagy belül történt eseményeket. Ezáltal betekintést nyerhetünk családi házunk, lakásunk, üzletünk és társasházunk környezetében zajló történésekbe.

Amennyiben szeretnénk megelőzni az otthonunkba történő betöréseket, vagy üzletünkben a lopást, – legyen szó akár alkalmazott, akár vásárló által elkövetett lopásról – érdemes kamerarendszer kiépítésében gondolkodnunk. Nem beszélve arról, hogy ma már a legtöbb kamerarendszer esetén alap megoldásként rendelkezésre áll a távoli betekintés lehetősége, melynek egyetlen feltétele, hogy a kiépítés helyszínén megoldott legyen az internetes szolgáltatás. Ezután már tartózkodjunk bármilyen távol is a helyszíntől nem jelenthet gondot, hogy szó szerint hazanézzünk és figyelemmel kísérjük az ott zajló eseményeket.

Amennyiben lakásriasztó is üzemel az ingatlannál egy esetleges riasztás esetén nagyon gyorsan saját szemünkkel is meggyőződhetünk a riasztás valódiságáról. Mindamellett viszont egy valós behatolás esetén nem csak megtekinthetjük, de azonnal rögzíthetjük is a történéseket. Ez a rögzített dokumentum a későbbiek folyamán további segítséget nyújthat, mint az elkövető személyének kiderítésében, mint pedig a hatóságok bizonyítási eljárásában.

Mire figyeljünk a kamerarendszer kiválasztásánál?

Bár elmondható, hogy elsősorban az anyagi lehetőségek határozzák meg, hogy milyen kamerarendszer kerül kiépítésre egy adott ingatlannál, azonban nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy ez a biztonsági rendszer hosszú évekig kell, hogy biztosítsa a feléje támasztott igények megvalósítását. Ezért mindképp érdemes pontosan meghatározni még a vásárlás előtt, hogy mi legyen az elsődleges célja a kiépített rendszernek.

Amennyiben az elrettentés az elsődleges cél, választhatunk az egyszerűbb felbontással rendelkező eszközök között, így akár egy nagyobb darabszámú olcsó védelmi kamerarendszer is kialakításra kerülhet. Azonban, ha fontos a felismerhetőség, valamint a részletgazdag képi megjelenítés és rögzítés, számolni kell azzal, hogy a kissé költségesebb eszközök közül kell választani, akár kevesebb megfigyelési darabszámmal és későbbi bővíthetőségi lehetőséggel.

Ma már számtalan szolgáltatónál találhatunk jó minőségű, HD felbontással rendelkező kamerarendszer szetteket, különböző akciókkal és akár kiépítéssel együtt.