A biztonságtechnika alkalmazásánál napjainkban még inkább elterjedni látszanak a kamerás megfigyelő rendszerek. Ezen belül is kedvelt megoldás az IP kamerák felszerelése. Ezek a biztonsági rendszerek lehetővé teszik a részletgazdag felvételek biztosítását. Akár nagyobb helyszínek esetén is. Az1 Megapixel felbontástól indulva, a full HD felbontásig, ami akár 5 Megapixel is lehet. Az IP kamerák alkalmazása olyan megfigyelést tesz lehetővé, ami tökéletesen megfelel akár egy ismeretlenszemély azonosítására. Vagy egy személygépjármű rendszámának felismerésére, leolvasására.

Az IP kamerák egyik előnye az analóg eszközökkel szemben a nagy felbontásban rejlik. Mivel itt a HD és a full HD felbontás miatt pixelesedés nélküli, minőségi képet kapunk. Ez nem csak az élőfelvétel nézése közben, hanem egy korábbi felvétel visszatekintésénél is érzékelhető. Ezek a digitális kamerák már nem használnak tömörítést képtovábbítás esetén, így ezzel is javítani tudjuk a kép minőségét.

Hol érdemes alkalmazni az IP kamerák eszközeit?

Kültéri alkalmazásnál: Tökéletes megoldást tudnak nyújtani az IP kamerák olyankor, amikor lényeges az objektum külső területének részletgazdag megfigyelése. Ahol nagyszámú az személyi áthaladás, vagy a személygépjárművek rendszámfelismerésére. Távolabb elhelyezkedő területek kisebb darabszámú eszközzel történő megfigyelésére.
Kültéri felszerelési javaslata: Ipari objektumoknál, üzemcsarnokoknál a külső területek megfigyelése, portaszolgálatokra. Magáningatlanok esetén udvar figyelésére. Irodák, közösségi épületek bejáratának külső megfigyelésére. Valamint közterületek, utak és nagyobb csomópontok ellenőrzésére, forgalom mennyiségének és milyenségének követésére.

Beltéri alkalmazásnál: Hasonlóan a kültérihez itt is fő szempont a részletgazdag, magas felbontás. Az IP kamerák feladata beltéren legfőképp a kereskedések árukészletének megfigyelése. Olyan helyszínek, ahol fontos szerepet játszik a tárgyak felismerhetősége. A beltéri IP kamerák valamivel kisebb burkolattal rendelkeznek, mint a kültéri eszközök. Ezek a kamerák nem rendelkeznek külső időjárási viszonyoknak ellenálló védelemmel, mint por és cseppállóság. Ezért kizárólag csak védett helyen használhatók
Beltéri felszerelési javaslata: Boltok, kereskedések árukészletének figyelésére, pénztáraknál bankjegyek azonosítása. Irodák, porták bejárójának megfigyelésére. Valamint olyan ingatlanok belső terének a megfigyelésére, ahol nagyobb átmenőforgalommal kell számolni. Illetve csakúgy, mint kültéren az IP kamerák kerülhet még magáningatlanok, társasházak belső tereinek a megfigyelésére is.

Gyakran tévesen szerepelnek a köztudatban ezek az eszközök. Mivel sokan úgy tudják, hogy az IP kamerák esetén nincs szükség vezetékezésre, ezáltal könnyen és egyszerűen kiépíthető. Fontos megjegyezni ezért, hogy maga a megnevezés még nem egyenlő a vezeték nélküli eszközökkel! Általánosságban ezek a IP kamerák ugyanúgy igényelnek vezetékezést (tápvezetéket), mint az analóg és egyéb digitális kamerák. Azonban lehetőség van arra, hogy más-más helyszínen, akár nagyobb távolságokra egymástól több kamerát is kiépítsünk. Azonban mégis egyetlen serveren rögzítsük a kamera képeket, anélkül hogy minden adott helyszínen egy önálló rögzítőt kellene felszerelni. Ehhez mindenképp hálózati összeköttetés szükségeltetik.