A biztonságtechnikában mind inkább elterjednek a megfigyelőrendszerek. Az egyik ilyen kedvelt védelem az IP kamera rendszer. Az IP kamera egyik előnye az analóg megfigyelőkkel szemben a felbontásban található. Mivel a HD és a full HD felbontásnál már kockásodás nélküli, részletes, minőségi képet kapunk. A digitális technológiának köszönhetően ezek az eszközök nem használnak tömörítést képtovábbításnál ezzel is javítva a minőséget. Ez nem csak az élőképeknél tapasztalható, hanem régebbi felvételek visszanézésénél is.

Ezzel a megfigyelővel már lehetőség van minőségi képek biztosítására akár nagyobb területen is. Az 1 megapixel (720p) felbontástól indulva, akár 3 megapixel (1080p) Full HD felbontásig megtalálhatóak kereskedelmi forgalomban. Az IP kamera rendszer ezzel már kitűnően alkalmas akár személy arcfelismerésére, vagy egy autó rendszámának leolvasására.

Az IP kamera rendszer felhasználási területei

Kültéri IP kamera rendszer kiépítési javaslat: Ipari objektumok, üzemek külső megfigyelése. Átmenő gépjárműves portaszolgálatokra, magáningatlanok külső megfigyelésére. Középületek, közösségi házak bejáratának külső megfigyelésére. Illetve közutak és nagyobb csomópontok forgalmának ellenőrzésére, nyomon követésére.

  • Kültéri alkalmazás: Ideális megoldást nyújt az IP kamerarendszer olyan helyeken, ahol fontos a külső területek mindenre kiterjedő figyelése. Ilyen lehet a nagyobb átmenő forgalmak esetén az autók rendszámfelismerésére, vagy személyek beazonosítása. Távolabb elhelyezkedő területek kisebb darabszámú kamerával történő figyelésére egy rendszeren belül.

Beltéri IP kamera rendszer kiépítési javaslat: Kereskedések, áruházak árukészletének lopás elleni védelme, kassza és pénztár figyelés. Bankjegy azonosítás. Irodák, porták személy forgalmának figyelése, illetve közösségi épületek bejáratának belső megfigyelése. Minden olyan hely, ahol magasabb számú átmenőforgalommal kell számolni. Hasonlóan mint a kültéri IP kamera rendszer esetén lakások, családi házak, társasházak belső részének a védelmére is alkalmazható.

  • Beltéri alkalmazás: Itt is csakúgy, mint a kültéri megfigyelésnél a legfontosabb szempont a részletgazdag, nagy felbontású képmegjelenítés. Legyen szó akár rögzített képek megnézéséről, vagy élőképek megtekintéséről. A beltéri IP kamera rendszer elsődleges feladata leginkább a kereskedések árukészletének védelme. Valamint olyan tárgyak és személyek megfigyelése, amelyeknél fontos szerepet tölt be a felismerhetőség. Külsőleg a beltéri IP kamera rendszer eszközei általában kisebb burkolattal rendelkeznek, mint a kültéri kamerák. Különbség található még a burkolat védelmi szintjében is. A beltéri kamerák esetén a burkolat nincs ellátva időjárás ellenálló védelemmel. Ezért magas páratartalmú, vagy poros belső helyeken nem javasolt felszerelése!