IP kamera, a digitális világ megfigyelőrendszere

Ma már a vagyonvédelem területén egyre inkább elterjedni látszik a megfigyelőrendszerek kialakítása alkalmával az IP kamera kiépítése. Ez a megfigyelőrendszer már lehetővé teszi a részletgazdag felvételek biztosítását, akár nagyobb területek esetén is. A HD (1Mpx) felbontástól kezdve, akár a Full HD felbontásig (2Mpx) egy olyan kamerás megfigyelést tesz lehetővé az IP kamera, mely már tökéletesen alkalmassá válhat akár egy ismeretlen személy arcfelismerésére, akár egy gépjármű rendszámának pontos leolvasására.

Az IP kamera legnagyobb előnye a hagyományos analóg kamerával szemben a felbontásban rejlik. Hiszen itt a HD és a Full HD felbontásnak köszönhetően egy pixelesedés nélküli, részletgazdag, minőségi képet kapunk nem csak az élőfelvétel betekintése közben, hanem már egy-egy korábbi esemény visszatekintésénél is. Köszönhetően a digitális technológiának, ezek a kamerák már nem használnak tömörítést a kamerától való képtovábbítás alkalmával, ezzel is javítva a visszatekintés minőségét.

Bár ma még gyakran tévesen szerepel a köztudatban az IP kamera, hiszen sokan úgy gondolják, hogy ezeknél a kameráknál már nincs szükség kábelezésre, fontos megjegyezni, hogy maga az IP kamera megnevezés még nem egyenlő a WiFi vezeték nélküli kamerával. A legtöbb esetben ezek a kamerák szintén ugyanúgy igényelnek kábelezést, mint a hagyományos analóg és HD-SDI, HD-TVI kamerák. Viszont az IP kamera esetén a technológia már lehetővé teszi, hogy több, különböző helyszínen, melyek nagyobb távolságokra találhatók egymástól akár egy-egy kamerát kiépítsünk, mégis egyetlen hálózati szerveren rögzítsük az összes kamera képét anélkül, hogy minden egyes helyszínen egy külön önálló rögzítő egységet kellene elhelyeznünk.

Az IP kamera felhasználási lehetőségei

– Kültéren: Tökéletes megoldást tud nyújtani az IP kamera olyan esetekben, amikor fontos az ingatlan külső területének részletgazdag, mindenre kiterjedő megfigyelése. A nagyobb átmenő forgalmak megfigyelésére, a gépjárművek rendszámfelismerésére. Nagyobb területek kisebb darabszámú kamerával történő figyelésére.
Kültéri IP kamera elhelyezése javasolt: Ipari területeken, üzemcsarnokok külső megfigyelésére, gépjárműves portaszolgáltatásokra, magáningatlanok udvari megfigyelésére, irodaépületek, közösségi házak bejáratának külső megfigyelésére, valamint a közutakon nagyobb csomópontok ellenőrzésére és a forgalom mennyiségének és milyenségének nyomon követésére.

– Beltéren: Hasonlóan a kültéri megfigyelésnél itt is az elsődleges szempont, hogy részletgazdag, nagy felbontással rendelkező képeket nézhessünk vissza, akár a rögzített felvételek megtekintésénél, akár az élőfelvételek betekintésénél. Az IP kamera feladata ebben az esetben, főleg az üzletek árukészletének és olyan eszközök megfigyelése, melyeknél a kisebb tárgyak esetén is fontos szerepet játszik a felismerhetőség. Kialakítás tekintetében a beltéri IP kamera valamivel kisebb burkolattal rendelkezik, mint a kültéri, illetve nem rendelkezik azzal az IP védelemmel, mely lehetővé teszi, hogy a külső időjárási viszonyoknak ellenálljon, mint por és cseppállóság.
Beltéri IP kamera elhelyezése javasolt: Üzletek, áruházak árukészletének megfigyelésére, kassza és pénztár esetén a bankjegyek azonosítására. Irodaépületek, portaszolgálatok személyi bejárójának megfigyelésére, valamint olyan épületek belső bejáratának a megfigyelésére, ahol nagyobb átmenőforgalommal lehet számolni. Természetesen csakúgy, mint a kültérinél az IP kamera felszerelésre kerülhet még magáningatlanok, társasházak belső tereinek a megfigyelésére is.