Napjaink digitális világában már szinte elengedhetetlen a minőségi felbontással rendelkező képi megjelenítés. Talán ezért is a kezdeti analóg megfigyelőrendszereket szinte varázsütésszerűen váltotta fel a digitális rendszer, az IP kamerák piacra történő megérkezésével. Eleinte ez az IP kamera ár igen magas anyagi terheket mért az ingatlanok tulajdonosára. Talán ez is volt az oka, hogy még kevés helyen került kiépítésre ez a kamerarendszer Azonban a technikai fejlődésnek és a gyártók piaci versenyének köszönhetően, valamint a többi digitális megfigyelőrendszer (HD-SDI, HD-TVI, AHD) piacra érkezésével a kezdeti magas ár rohamos csökkenésnek indult.

IP kamera ár alakulása az elmúlt években

Pár évvel ezelőtt már a kisebb cégeknek és magánszemélyeknek is elérhetővé vált a digitális megfigyelőrendszer, ezzel lehetőség nyílt, egy sokkal részletgazdagabb, élesebb képi megfigyelésre.
Ekkor még az IP kamera ár a magasabb árkategóriás rendszerek közé volt sorolható. Megvásárlásuk és kiépítésük az ingatlan tulajdonosától egy kicsit nagyobb beruházást igényelt, viszont már ezzel egy hosszú távú minőségi megfigyelést biztosított.

Ma már az IP kamera ár a középkategóriás megfigyelőrendszerek közé került, köszönhetően a többi digitális megfigyelők piacra kerülésével. Nem beszélve arról, hogy felbontásban egy nagyobb minőségű akár full-HD felbontással rendelkező kamerarendszer kerülhet így kiépítésre bármilyen objektum esetén. Legyen szó akár beltéri, akár kültéri megfigyelésről.

Talán ennek is köszönhető, hogy napjainkban igen közkedvelt és keresett rendszer lett a video kamerás megfigyelés területén ez a fajta rendszer, így az IP kamera ár ma már kedvező akciókkal megtalálható. Nem beszélve arról, hogy a magas felbontáson felül további előnyökkel is rendelkezik ez a rendszer. Hiszen ennél a megfigyelésnél már a rendszer tulajdonosának arra is lehetősége van, hogy akár különböző helyszíneken (nagyobb távolságokra egymástól) elhelyezett kamerák képét egy adott szerveren (internetes) tároljon és gyűjtsön össze. Viszont ebben az esetben nem szabad megfelejtkezni arról, hogy ez a megoldás a kiépítéshez informatikai háttértudást és technikát igényel, mivel minden egyes kamerának szükséges hálózati erőforrást biztosítani.

Az újonnan megjelent nagy felbontású digitális (HD-SDI, HD-TVI, AHD) rendszerekkel szemben még egy hátránya lehet ennek a megfigyelőrendszernek, az informatikai erőforrások terheltségéből is kifolyólag, ennél a megfigyelőrendszernél mindenképp számítani kell időbeni képcsúszásra az élőképes betekintésnél. Ami annyit jelent, hogy a valós eseményeket betekintés alkalmával akár több másodperces késéssel nézhetjük vissza, bizonyos esetekben ez okozhat problémát a tulajdonos számára.

Elmondható tehát, hogy az IP kamera ár a kezdeti magas beszerzési költségekhez képest jelenleg tovább csökken az új gyártási technológiájú digitális rendszerek megjelenítésével. Azonban érdemes tudni, hogy az alacsonyabb, kedvező árú csomagok elérhetővé válásával együtt nem kell attól tartanunk, hogy egy ilyen rendszer nem biztosítaná a megfelelő minőségű térfigyelést számunkra, hiszen egy évek óta kiforrott technológiájú és tudású rendszer kerül az IP kamerával a birtokunkba.