A vagyonvédelmi kamerák kezdetben csak nappali fényviszonyok mellett, vagy plusz megvilágítással tudtak felvételeket biztosítani a tulajdonosok számára. Ezért a valódi biztonságra csak részleges védelmet tudtak biztosítani. Ez a probléma mindenképp megoldást igényelt, hogy sötétben, vagy éjjel is el tudja látni a rendszer a feladatát. Ennek az igénynek a megoldására adott segítséget később a biztonsági kamera infra led megvilágítása.

Az infra led alkalmazását először a hadiiparban jegyezték fel. Amit aztán nem csak a vagyonvédelembe emeltek át. Magát az infra led technológiát alkalmazzák még a fotóiparban, orvostechnikai eszközökben és a mező- és vadgazdálkodásban is. Az infra elv szerint a külső környezetben megtalálható, szabad szemmel nem érzékelhető természetes fényforrásokat használjuk fel. Így lehetőség adódott arra, hogy akár teljes sötétség mellett is képesek legyünk személyeket, tárgyakat azonosítani. Ezután megnövekedett a kamerás megfigyelők hatásfoka és létjogosultsága a biztonságtechnikában.

Infra led és vagyonvédelem összefüggése

Ismert, hogy a biztonsági rendszerek és a védelemre való törekvés korát éljük. Hazánkban is mind több ingatlannál kerül biztonsági rendszer kiépítésre. Ma már az ingatlanoknál építés során, vagy felújítás alkalmával a tulajdonosok gondoskodnak vagyonvédelmi rendszerről is. Az épülő ingatlanoknál pedig már szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen vagyonvédelmi berendezés. Bár még mindig a riasztórendszerek az elsődlegesek, de mind gyakrabban találkozhatunk kamerás megfigyelőkkel is. Itt szempont, hogy éjjel vagy sötétben is biztosítva legyen a bent tartózkodó személyek és vagyontárgyak védelme. Régen ez még problémát okozhatott, ma viszont a kamerához épített infra led eszköznek köszönhetően nem jelent gondot.

Infra led mint fényforrás

A kamerák esetén a plusz megvilágítást normál elektromos izzókkal és mozgásérzékelős reflektorokkal biztosították eleinte éjszakai megfigyelésnél. De a magas áramfogyasztás és a rövid élettartam miatt a gyártóknak meg kellett találni ezen probléma megoldását. Ezért is van, hogy az infra led megvilágítás már nagymértékű segítséget nyújt. Hiszen a normál, nem természetes fényforrással szemben lényegesen kevesebb energiát használt és az élettartama is hosszabb volt. Megemlítve, hogy az infra led sokkal kevesebb vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem látható fényt bocsájt ki. Így az infra led kevésbé észrevehető egy ilyen jellegű megfigyelésnél. Ezzel szemben viszont a kamera objektíve előtti terület megvilágítását hatékonyabban látja el.

Ma már a modern biztonsági kamerák ez mellett egy infra szűrővel is el vannak látva. Ez biztosítja a rendszer számára, hogy a nappali felvételeknél is tökéletes színazonosságot adjanak. Ám éjjel a kamerák ugyanúgy tökéletes fekete-fehér képet biztosítanak.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’IR LED CCTV working’]