Infra led mely sötétben is biztonságot nyújt számunkra

Köztudott, hogy a vagyonvédelmi rendszerek és a biztonságra való törekvés idejét éljük. Ma már egyre több olyan ingatlan van, ahol biztonsági rendszer kerül kiépítésre. Az elmúlt pár év során az ingatlanoknál építés, vagy felújítás alkalmával már a tulajdonosok gondoskodnak elektronikus biztonsági védelemről is. A most épülő ingatlanoknál viszont már elképzelhetetlen valamilyen szintű vagyonvédelmi berendezés kialakítása. Bár még mindig az elektronikus riasztó berendezések kerülnek kiépítésre nagyobb számban. Ám mind több alkalommal találkozhatunk megfigyelő kamerás rendszerekkel is. Ezeknél a biztonsági rendszereknél lényeges szempont, hogy éjjel vagy akár sötétben is biztosítsák a lakásban/házban tartózkodó egyének és az ingóságok védelmét. Régebben ez még problémát jelenthetett, azonban ma a kamerához épített infra led eszköznek köszönhetően ez már nem okoz gondot.

Az infra led történelme

Az infra led világítást a haditechnikában alkalmazták először, aztán idővel ezt emelték át a vagyonvédelembe, biztonságtechnikába a gyártók fejlesztői. De nem csak itt lett jelentős feladata, hanem az orvostechnikai eszközökben, fényképezésnél, és a vad- és mezőgazdálkodásban is. Az infra led a környezetünkben megtalálható emberi szemmel nem látható természetes fényforrásokat használja. Így akár teljes sötétségben is külön megvilágítás nélkül is láthatjuk a kamerák előtt zajló eseményeket. Ezzel jelentősen megnövelhető a biztonsági kamerák eredményessége a vagyonvédelemben.

Az infra led lényege az éjjeli megfigyelésnél

Eleinte a vagyonvédelmi kamerarendszerek még csak nappali fényviszonyok mellett, vagy plusz megvilágítással tudtak rögzített felvételeket nyújtani a tulajdonosok számára. Ezért csak részleges védelmet nyújtottak, 0-24 órás megfigyelésre nem voltak alkalmasak önmagukban. Ennek a problémának a kifogására kellett valamilyen megoldást találni, hogy sötétben éjjel is rendeltetés szerűen lehessen használni a megfigyelőrendszert. Ma elképzelhetetlen olyan biztonsági kamera, mely ne rendelkezne infra led megvilágítással.

Infra led, mint világítás

A vagyonvédelmi kamerák esetén egyre lényegesebb, hogy ne csak világosban lehessen az adott területet figyelemmel kísérni és az eseményeket rögzíteni, hanem a nap 0-24 órájában non-stop. Napjainkban a biztonsági kamerák fel vannak szerelve infra led eszközzel is. De pár éve ez még nem volt általános. Így szükségessé vált, hogy valamilyen módon ezekben az időszakokban is biztosítsunk a megfigyelőkamerák számára fényforrást.

Kezdetekben a plusz megvilágításról a normál elektromos izzókkal és mozgásérzékelős reflektorokkal gondoskodtak. Viszont ez nagyobb áramfogyasztást is jelentett, aminek a tulajdonosok nem annyira örültek. Ezért a gyártók mérnökeinek muszáj volt találni valami megoldást. Az infra led „világítás” ezért nagy segítséget nyújtott. Mivel a hagyományos világítással szemben lényegesen alacsonyabb energiát fogyasztott, valamint az élettartama is sokkal nagyobb volt.

Jelentős előny még az is, hogy a hagyományos megvilágításnál alacsonyabb, sőt néhány esetben semmilyen szabad szemmel látható fényt nem bocsájt ki. Ellenben a megfigyelő előtti területet hatékonyabban világítja meg.