A vagyonvédelemben már egyre inkább elterjedt biztonsági rendszernek számít a kamerás megfigyelő. Ezen belül többféle eszközzel találkozhatunk a piacon, mégis a legkedveltebb megfigyelőnek az éjjellátó kamera számít. Köszönhetően azon tulajdonságának, hogy a megfigyelés területén akár sötétben, vagy éjjel is képes minőségi képet biztosítani a felhasználók számára.

Amit az éjjellátó kamera nyújtani tud

Az éjjellátó kamera csakúgy, mint a normál megfigyelőkamerák az objektíven keresztül továbbítja az eszköz előtt zajló eseményeket a rögzítő egység felé. Azonban mivel a normál kamera hasonlóan az emberi szemhez a természetben látható fényt (napfény, lámpa megvilágítás, stb) használja a képek alkotásához kizárólag csak nappal, vagy plusz megvilágítással volt képes értékelhető képet továbbítani. Ezzel szemben a technikai fejlesztéseknek köszönhetően, ma már az éjjellátó kamerák nem csak a természetes látható fényt használják megvilágításnak, hanem a természetben megtalálható ember által szabad szemmel láthatatlan infravörös fényt is. Így elmondható, az éjjellátó kamera által a biztonsági rendszerünk képesé válik arra, hogy nem csak nappal, hanem akár sötétben, vagy éjjel is értékelhető, jó minőségű képeket továbbítson és rögzítsen.

Az éjjellátó kamera fejlődése a biztonságtechnikában

Az éjjellátó kamera lényege, hogy az objektív érzékelője előtti fény tulajdonságait oly módon befolyásoljuk, hogy az eszköz akkor is képes legyen értékelhető képet biztosítani, amikor a természetes látható fény hiánya miatt ez már nem lenne lehetséges. Az első éjjellátó kamera a hadiiparban került alkalmazásra

Kezdetekben amikor az érzékelők fényérzékenységének minél kisebbre történő alakítása igen költséges megoldásnak számított a fejlesztőknek kellett valami olcsóbb, költséghatékonyabb megoldást kifejleszteni, ami lehetővé tette, hogy ne csak a hadiiparban hanem a köz és magánszférában is alkalmazhassák ezen eszközöket. Ennek megoldására alkották meg azokat a kamerákat, melyeknek a lencséjére egy vékony filmréteget vittek fel, ezáltal lehetővé tették a fény hullámhosszának módosítását és képessé vált éjszakai megfigyelésre is a kamera. Olcsó, egyszerű és gyors sorozatgyártást tett lehetővé, azonban mindamellett, hogy éjjel már fekete/fehér képeket kaptunk hátránya is volt ennek a technológiának, mégpedig a nappali megfigyelésnél. Mivel a filmréteg állandóan jelen volt az érzékelő előtt, így folyamatosan módosítva lett a kamera előtt fény is. Ezáltal a színek eltolódtak és normál nappali fényviszonyok között a piros már rózsaszín, a zöld pedig kék színben volt érzékelhető a rögzítési oldalon.

Ennek kiküszöbölésére később megjelentek a hardware-es infra szűrővel kialakított éjjellátó kamera rendszerek. Egy külön szerkezet került beépítésre az objektív elé, mely két részből tevődik össze. Az egyik felén egy átlátszó teljesen fényáteresztő üveg található, ami a nappali megvilágítás mellett színhelyes éles színes képek rögzítését teszi lehetővé, míg a másik felén pedig a vékony filmréteggel bevont üveg található, ami úgyszintén lehetővé teszi az éjjeli értékelhető fekete/fehér képalkotást az éjjellátó kamera számára. Ezt egy automata kapcsoló szabályozza, hogy a fényviszonyoknak megfelelően melyik oldal kerül az érzékelő objektíve elé.