Digitális kamera a biztonsági megfigyelők jó árú eszköze

A vagyonvédelmi rendszerek között egyre több ingatlannál találhatunk biztonsági kamerás megfigyelőket is a riasztórendszerek mellett. Ezek a vagyonvédelmi megfigyelők a kezdeti magas áruk miatt keveseknek volt elérhető az elmúlt évtizedekben. Azonban a technikai fejlődés ezen a területen is rohamos léptekkel ment végbe. Az analóg kamerák mellett megjelentek a digitális kamera eszközök is, melyek egyre kedvezőbb feltételekkel és árakkal elérhetőek már magánszemélyek ingatlanjának védelmére is.

A digitális kamera előnyei

A régebbi hagyományos analóg kamerák a kezdetekben igen nagy segítséget nyújtottak a vagyonvédelemben, hiszen lehetőség volt egy-egy esemény, bűncselekmény rögzítésére és ez alapján az elkövetőszemély azonosítására és elfogására. Azonban gyakran annyira rossz minőségű felvétel készült ezeknél az eseteknél, hogy valódi segítséget nem kaptunk azon kívül, hogy figyelemmel kísérhettük az események folyamát egy rögzített felvételen. A digitális kamera alkalmazásánál erről már egyáltalán nem beszélhetünk, hiszen ezek az eszközök egy részletgazdag, tökéletes képet adnak vissza a felhasználó részére.

Analóg és digitális kamera közötti különbségek
Az analóg és a digitális megfigyelők között az egyik lényeges különbség a jeltovábbításban található. Hiszen a régi hagyományos rendszereknél a kamera és a rögzítő közötti képátvitel tömörítve történt váltott soros letapogatással miáltal visszanézés alkalmával kicsomagolva már egy rosszabb minőségű képet kaptunk. Ezzel szemben a digitális kamera használatánál már nincs szükség tömörítésre, progresszív a videójel, így a rögzítőre történő átvitel után semmilyen képromlás nem keletkezik a visszanézési oldalon.

Másik lényeges különbség a felbontásban található. Az analóg kamerák maximális felbontása 960H, azaz 0,55Mpx (1000Tvsor) lehet, valljuk be, hogy ez a felbontás ma már nem kényeztet el minket felhasználókat. A biztonságtechnikában alkalmazott digitális kamera eszközöknél viszont általános a 720p (1280x720pixel) és 1080p (1920x1080pixel) felbontás, ami már több 1,3 – 3 Mpx felbontást jelenthet. Ez a különbség nem csak a kép minőségében észrevehető, hanem a megfigyelt terület nagyságában is. Hiszen minél magasabb felbontással rendelkezik egy digitális kamera, annál nagyobb területet tudunk vele megfigyelni, részletgazdag, tűéles képi felvételeken.

Nem utolsó sorban a visszatekintésnél tapasztalhatunk még lényeges különbséget az analóg és a digitális kamera között. Míg az analóg kamera esetén, ha egy-egy rögzített felvételnél szeretnénk egy bizonyos területet kinagyítani képkockásodást, töredezést tapasztalhatunk mely jelentős mértékben ronthatja az elkövető azonosítását, felismerhetőségét. A digitális kamera felvételének nagyítása esetén viszont képromlás nélküli tökéletes, részletgazdag azonosítás válik lehetővé.

Ma már a biztonságtechnikai cégek különböző kedvezményekkel és akciókkal szolgálják ki kamerarendszerekkel vásárlóikat, akik egy valóban biztonságos megfigyelést szeretnének elérni ingatlanjuknál.