CCTV kamera, azaz a közismert megfigyelőrendszer

A CCTV kamera az a vagyonvédelmi rendszer, melyet hétköznapi, vagy közismertebb nevén megfigyelőrendszerként ismerünk. Hiszen az eredeti angol elnevezésből rövidítve (Closed Circuit Television), vagyis CCTV kamera lefordítva zárt láncú televíziós rendszer. Ma már egyre több helyen találkozhatunk ilyen rendszerekkel, nem csak a közszférában, de egyre gyakrabban kerül kiépítésre magánszemélyek ingatlanjaiban is.

A CCTV kamera mind gyakoribb elterjedése köszönhető a romló közbiztonságnak és annak a megjelenő igénynek, mely a saját biztonságunk és vagyontárgyaink megóvására törekszik. Az, hogy már a magánszemélyek körében is elérhetővé vált ezen megfigyelő rendszer kiépítése nagymértékben az eszközök árában történt jelentős csökkenésnek köszönhető. A gyártók árversenye, és az alacsonyabb előállítási költségek miatt ma már sokkal kedvezőbb áron beszerezhető a CCTV kamera bárki számára, mint ezelőtt még pár évvel.

CCTV kamera típusok

A CCTV kamera különböző képen kategorizálható. Egyrészt a kiépítés tekintetében tehetünk különbségek, hiszen felhasználás tekintetében beszélhetünk kültéri megfigyelésről és beltéri megfigyelésről, vagy bizonyos esetekben a komplex külső-belső terület megfigyeléséről. Minden esetben a felszerelésnél más-más kamera kerül kiépítésre, mivel ezeknek a kameráknak más-más igényeknek kell eleget tenniük.

Kültéri CCTV kamera: ebben az esetben egy speciális védőburkolattal ellátott kamera kerül a terület megfigyeléséhez kiépítésre, hiszen ennek az eszköznek ellen kell tudnia állni az olykor akár szélsőséges időjárási viszonyoknak is hosszú időn keresztül. Jellemzően itt kompakt időjárásálló burkolattal rendelkező, masszív, vario objektívvel ellátott kameráról beszélhetünk, mely már már a kinézetével is elrettentő hatást tud kelteni egy-egy behatolóval szemben.

Beltéri CCTV kamera: a beltéri megfigyelő kamerák esetén, sokkal inkább az esztétikai kialakítás a fontos, mint a külső időjárási viszonyok elleni védelem, mivel ennél a megfigyelő kameránál nincs szükség arra, hogy erős napsütésnek, vagy esőnek kelljen ellenállnia, viszont lényeges, hogy a belső tér kialakításának összhangját ne rombolja a kinézetével. Jellemzően félgömb alakú burkolattal vannak ellátva, így könnyebben illeszkedik a belső tér kialakításához. Beltéri CCTV kamera esetén beszélhetünk még rejtett kamerákról is (mozgásérzékelőbe rejtett, füstérzékelőbe rejtett, tökör, stb.), ezekben az esetekben külső szemlélő számára rendszerint felismerhetetlen, hogy a terület kamerás megfigyelés alatt áll.

CCTV kamera esetén a másik kategorizálási lehetőség, a felbontás, illetve technológiai csoportosítás. Ebben az esetben két fő csoportra bontható, mint analóg és digitális kivitel.

Analóg CCTV kamera: Ez a hagyományos, több évtizedes múlttal rendelkező kamera még mindig egy kedvelt kiépítésű megfigyelő rendszer, hiszen az alacsony kialakítási költségek mellett mégis egy biztonságot nyújtó vagyonvédelmi rendszer kiépítését teszi lehetővé ingatlan tulajdonosok részére. Az analóg technológia abból adódik, hogy a kamerák és a rögzítő egység közötti jeltovábbítás analóg módon történik. Ami miatt visszatekintés esetén egy kisebb képminőség romlást tapasztalhatunk. Ma már az analóg kamerák között is található olyan felbontással rendelkező CCTV kamera, mely HD (1,3Mpx) felbontással rendelkezik, így túlzott kompromisszumokat már itt sem kell kötnünk.

Digitális CCTV kamera: A modernebb HD és FULL-HD felbontással rendelkező kamerák már digitális technológiával rendelkeznek. Ezek a közismertebb néven IP, HD-SDI, HD-TVI rendszerek. Ebben az esetben már mindenképp egy részletgazdag, nagy területet átfogó képet kapunk nem csak a betekintési oldalon, hanem a visszanézés és rögzítési oldalon is, köszönhetően annak, hogy ennél a megfigyelési módnál már nincs szükség jeltovábbítás alkalmával tömörítésre és így képminőség romlás nélküli megfigyelés válik lehetővé az ingatlan tulajdonosának. Ár tekintetében ez a CCTV kamera a közép és a magasabb árkategóriába tartozik, de ma már igen kedvező feltételekkel és csomagokban kínálják ezt a megfigyelőrendszer eszközt is a kereskedelmével, kiépítésével foglalkozó szolgáltatók.