CCTV kamera a hatékony bűnmegelőzési segéd!

A jelenlegi statisztikák alapján elmondhatjuk, hogy a CCTV kamera egyre nagyobb szerepet kap a bűnmegelőzésben, hiszen egyre nagyobb számban kerülnek rögzítésre az elkövetett bűncselekmények és ezek az eszközök ma már hatékony segítséget nyújtanak a bűnelkövetők kézre kerítésében a hatóságoknak.

Ma már a híradóban és egyéb tájékoztató sajtóban láthatjuk és hallhatjuk, hogy a helyszínen kiépítésre került CCTV kamera segített a nyomozó hatóságoknak abban, hogy az elkövetett rablást sikerült rögzíteni, valamint értékelhető képet kaptak ezáltal az elkövető személyéről. Így elmondható, hogy ezeknek a rendszereknek már nem csak a felderítésben, hanem az elrettentésben is jelentős szerepük van.

A CCTV kamera, közismertebb nevén kamerás megfigyelőrendszer a biztonságtechnikai, vagyonvédelmi rendszerek közé sorolható. A személy és vagyonvédelem egyik legmodernebb formájának tekinthető, a riasztórendszerek mellett 24 órás folyamatos helyszíni megfigyelést és felvétel rögzítést tesz lehetővé, mindezt úgy, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően nem csak a kiépítés helyszínén követhetjük nyomon, hanem internetes elérhetőséggel már bárhonnan beletekinthetünk a felvételekbe vagy nézhetünk vissza régebbi eseményeket, így a gyors intézkedés lehetőségének nem feltétele, hogy közvetlenül a helyszínen tartózkodjunk. Egyetlen feltétele, hogy a CCTV kamera kiépítési helyszínén a rögzítőnek, vagy az IP kamerának biztosítva legyen internetes hozzáférés, mely lehetővé teszi, hogy egy kliens programon keresztül elérje a felhasználó a kamera képeit a rögzítő egységen, vagy pedig a gyűjtő szerveren keresztül. Ezek a hozzáférések felhasználónévvel és jelszóval védettek, melyeket a tulajdonos határoz meg, így elkerülhető, hogy illetéktelen személyek férjenek hozzá a kamerák által rögzített képekhez.

CCTV kamera legelterjedtebb típusai:

Ezeknél a rendszereknél igen széles termékválasztékkal találkozhatunk, legyen szó beltéri- vagy kültéri megfigyelésről.

Analóg alapú CCTV kamera: A hagyományos, már régebb óta kiépítésre kerülő rendszerek jellemzően analóg eszközökből tevődnek össze. Minőség tekintetében gyengébb felbontással rendelkeznek, mint a modernebb rendszerek, de egy kisebb helyiség vagy terület megfigyelésére, ahol fontos a költségek megszorítása tökéletes megoldást biztosíthat. Mint beltérre, mint kültérre megtalálhatóak eszközök az analóg technológiánál.

IP alapú CCTV kamera: Pár éve elterjedő, modern, nagy felbontással rendelkező megfigyelő rendszer. Ez a megfigyelő már FULL-HD minőséget biztosító betekintést tesz lehetővé a tulajdonos részére. Nagy előnye, a részletgazdag képi megjelenítés és felvétel mellett az egyre inkább csökkenő kiépítési ár. Az IP alapú CCTV kamera lehetőséget biztosít a tulajdonos részére, hogy akár több helyszínen elhelyezett kamera képét egy szerveren tárolja, így nem szükséges különböző oldalakat megnyitni, ahhoz hogy a kamerák képeit visszanézze. Hátránya, hogy a hagyományos koax kábeles kiépítés ezeknél a rendszereknél nem használható fel, mivel hálózati rendszerről van szó, így a kábelezése mindenképp LAN kábelen keresztül kell, hogy történjen.

HD-SDI alapú CCTV kamera: A legújabb technikai fejlesztések eredménye. Hasonlóan mint az IP kameráknál, már ezeknél a rendszereknél is digitális módon történik a jeltovábbítás és a rögzítés, ennek köszönhetően egy nagy felbontású megfigyelés válik elérhetővé a tulajdonos részére.