Beléptető rendszerek biztonság és ellenőrzés egyszerűen!

Az ingatlanok védelmi rendszerei között már egyre több lehetőséget kínálnak a tulajdonosoknak a szolgáltatók. Elektronikus berendezések tekintetében találhatunk behatolásjelző, kamerás megfigyelő és beléptető rendszerek termékeinek széles skáláját. Ezek az eszközök egy fokozott védelmet nyújtanak értékeink és személyünk megóvásának tekintetében. Természetesen ezek mellett még nem szabad megfelejtkezni a mechanikus védelem kialakításáról sem. Jelenleg a beléptető rendszerek feladatával és típusaival ismerkedhetünk meg.

Ujjlenyomat olvasó modern beléptetés bármely ingatlanba

Talán elmondhatjuk, hogy a beléptető rendszer legfontosabb vagyonvédelmi feladata az ingatlanba bejutó személyek ellenőrzése és azonosítása. Ezek a modern védelmi rendszerek nem csak üzemek, irodaházak biztonsági feladatát képesek ellátni. A piacon megvásárolható beléptetők között egyaránt megtalálhatunk magánlakások, kisebb irodák védelmét nyújtó termékeket is. A behatolásjelzőt kiegészítve egy gyors és fokozott védelmet alakíthatunk ki. Azonban egy-két dologra érdemes ez ügyben figyelmet fordítani.

A kártyás beléptető rendszerek mindamellett, hogy gyors áthaladást biztosítanak, némi veszélyt is magukkal hoznak. Hiszen ha bárki elhagyja a kártyát, illetéktelen személyek könnyen visszaélhetnek vele. Ezért mindenképp javasolt a proxy kártya mellett egyéb megoldást is alkalmazni. Ilyen lehet a kódos beléptetés, vagy a biometrikus rendszer.

Beléptető rendszerek típus szerinti besorolása

  • Kódos beléptető rendszerek: Ezt a típusú vagyonvédelmi rendszert használhatjuk az ingatlanba történő ki és bejutás ellenőrzésére, vezérlésére. Akár behatolásjelző mellé kiépítve egy fokozott védelmet is ki alakíthatunk vele. A sima kártyás beléptetőhöz viszonyítva már nagyobb védelmet képes biztosítani. Mivel ennél a rendszernél csak azon személyek képesek vezérelni a beléptetőt, akiknek a tulajdonában van a megfelelő kódsor. Ezért csak úgy kerülhet illetéktelen kezébe, ha a felhasználó ezt a kódot kiadja.
  • Kártyás beléptető rendszerek: Régóta alkalmazott és talán a legismertebb beléptető. Itt az ingatlan történő bejutást és áthaladást az olvasón és vezérlőn keresztül ellenőrizhetjük. Akinek a tulajdonában van egy a beléptetőhöz integrált proxy kártya, vagy kulcstartó, áthaladhat az ingatlan bejáratán. Lehetőség van arra, hogy a programozott kártyát adott személyhez rendeljük. Így akár munkaidő nyilvántartásra és bérszámításra is alkalmazhatóak ezek a beléptető rendszerek.
  • Biometrikus beléptető rendszerek: A modern biztonsági berendezések közé sorolhatjuk a biometrikus beléptető rendszerek eszközeit. Esztétikus kialakításúak és gyors kezelhetőséget biztosítanak. Ezek az eszközök, már teljes mértékben személyhez kötöttek és nehezen szabotálhatóak. Itt kétféle rendszert különböztethetünk meg leginkább. Az egyik az ujjlenyomat olvasó. Ennél a rendszernél az ingatlanba történő bejutást az adott személy egyedi ujjlenyomata biztosítja. A másik egyre inkább keresett biometrikus beléptető a retina olvasó. Ez szintén egy magasabb fokú védelmet ad a helyszínen. Csakúgy, mint az ujjlenyomat olvasónál ennél a beléptetőnél is személyhez kötött a bejutás.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’access control system’]