Jelenleg már a vagyonvédelmi termékek között számos olyan rendszer megtalálható, ami fokozott biztonságot tud nyújtani személyünk és vagyontárgyaink védelmének megóvására. A riasztórendszer kamerás megfigyelőrendszer, és áruvédelmi kapuk mellett megtalálható még a beléptető rendszer is, mely a legfőbb feladatként az ingatlanokba történő személyek ki és bejutását tudja szabályozni és ellenőrizni.

A beléptető rendszer ma már nem csak a nagyobb irodaházak védelmi rendszerei között található meg, a kisebb irodák, magánlakások fokozott biztonságát is meg tudjuk vele oldani, akár egy riasztórendszerrel kiegészítve, ami a beléptetés mellett a védelmi rendszert is vezérelheti. Bár azt sosem szabad elfelejteni, hogy a proxy kártyás beléptető rendszer amellett, hogy nagyban megkönnyíti az ingatlanba történő bejutást, kevésbé biztonságosak mint a kódos, vagy ujjlenyomat, retina leolvasós rendszerek. Ha egyszer bárki elhagyja ezt az apró kis eszközt, illetve illetéktelen személy kezébe kerül, már könnyen szabotálhatóvá tud válni a teljes rendszer.

Beléptető rendszer típusok

  • Kártyás beléptető rendszer: Ebben az esetben az ingatlanba történő ki-bejutást egy olvasó és vezérlő egységen keresztül tudjuk megoldani és ellenőrizni. Ennél a rendszernél bárki aki rendelkezik a rendszerhez programozott proxy kártyával, vagy proxy kulcstartóval be és kijuthat az ingatlanba bármikor, vagy ha a rendszer úgy van programozva, akkor a kártyához, vagy kulcstartóhoz rendelt időszakon belül. Ennél a rendszernél lehetőség van arra, hogy a kártyát megszemélyesítsük miáltal akár munkaidő nyilvántartásra is alkalmassá válik a beléptető rendszer.
  • Kódos beléptető rendszer: Hasonlóan a proxy kártyás rendszerekhez, ezek a rendszerek is alkalmasak az ingatlanba történő ki és bejutás vezérlésére. Amiben különbözik az előzőekben említett rendszerhez, hogy nagyobb biztonságot képes nyújtani, hiszen ebben az esetben csak azok a személyek tudják kezelni a rendszert, akik rendelkeznek a megfelelő kóddal. Így illetéktelen személy „kezébe” csak abban az esetben kerülhet, ha a felhasználó saját maga kiadja más részére. Ez a beléptető rendszer szintén hozzá csatlakoztatható egy ingatlan riasztórendszeréhez.
  • Ujjlenyomat olvasós beléptető rendszer: Ma már a modernebb védelmi megoldások közé sorolhatjuk a beléptetők ezen típusát. Hiszen a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően szükségessé vált a védelmi eszközök korszerűsítése és minél esztétikusabb kialakítása, hasonlóan a kártyás és kódos beléptető rendszer kialakításához ezek a ki- belépésre szánt olvasók is védelmi megoldásnak számítanak, azzal a különbséggel, hogy itt már teljesen személyhez kötött az ajtón történő átjutás, hiszen amint azt már tudjuk minden egyes ujjlenyomat teljes mértékben személyre szabott, hiszen, mint ahogy két egyforma DNS nem létezhet a világon, még az egypetéjű ikrek esetén sem, ugyanúgy két egyforma ujjlenyomat sem létezhet.
  • Retina olvasós beléptető rendszer: A legmodernebb beléptetésre szolgáló eszközként tartják nyilván a vagyonvédelmi eszközök között. Fejlesztése csakúgy, mint az elődeinél a haditechnikai iparban történt. Az igényeknek megfelelően az esztétikus és biztonságos belépést szolgáló rendszerek közé sorolható. Hasonlóan az ujjlenyomat olvasós rendszerekhez, ez a védelmi eszköz is, már teljes mértékben személyhez kötött belépést tesz lehetővé anélkül, hogy magunknál kellene tartanunk bármilyen egyéb tárgyat, hogy bejuthassunk egy szobába, vagy ingatlanba.