Beléptető rendszer szerepe és helye a vagyonvédelemben

Napjainkban amikor vagyonvédelemről beszélünk már nem csak a riasztórendszerekről és a biztonsági kamerás megfigyelőkről érdemes szót ejteni, ha az elektronikus védelem kerül megemlítésre. A beléptető rendszer egy igen fontos és lényeges részét képezheti a támogató védelmi rendszereknek. Hiszen ez által a vagyonvédelmi rendszer által szabályozhatjuk egy adott épületbe történő bejutást, mozgást, valamint a tartózkodás idejét is. Szűkebb értelemben véve elektronikus jelzőrendszernek számít, azonban jelenthet mechanikus védelmet (forgóvilla, elektronikus ajtózár), és megelőző védelmet (személyazonosítás). Tehát egyéb biztonsági rendszerrel együtt kiegészítve megvalósítható általa egy komplex vagyonvédelem, de nem szabad azt sem elfelejteni, hogy maga a beléptető még nem helyettesít egyetlen riasztó vagy kamerás megfigyelőrendszert sem.

Hol lehet szükség beléptető rendszer kialakítására?

Beléptető rendszer kialakítása bármelyik ingatlanban történhet. Általában mégis a legtöbb ilyen védelmi rendszerrel még irodaházakban, iparterületeken, telephelyeken, uszodákban, parkolókban és rendezvény központokban található. Azonban vannak egyszerűbb kialakítású beléptetők, melyekkel magáningatlanoknál és kisebb kereskedelmi egységekben is van lehetőség védelem kialakítására, ezáltal szabályozható a ki-, bejutás az ingatlan belső területére.

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan helyen szükség van beléptető rendszer kialakítására, ahol a bejutást, épületben történő tartózkodást felügyelni kell, mind időben, mind térben, vagy az ingatlanban bent lévő személyeket azonosítani szeretnénk, esetleg a benntartózkodásért díjat kell fizetni.

Melyik típusú beléptető rendszer számunkra a legmegfelelőbb?

Attól függően, hogy milyen elvárásokat és követelményeket támasztunk a rendszer felé változhat, hogy melyik típusú beléptető rendszer kialakítása lesz végül a legmegfelelőbb. Az egyszerű offline kódos, kártyás beléptető képes kiszolgálni az alap feladatokat, mellyel szabályozható az épületbe történő ki-, bejutás. Már összetettebb funkciókra képes a vezérelhető online beléptető rendszer, mellyel nem csak az épületbe történő bejutás szabályozható, de tovább bontható, hogy bizonyos személyek mely helyiségekbe juthatnak be és mennyi ideig tartózkodhatnak bent. További funkciókkal kiegészítve találhatunk olyan rendszereket is, amelyek már díjfizetéshez kapcsolódnak. Ilyenek lehetnek az élménycentrumok (uszodák, vidámpark), valamint a parkolóházak területén található beléptetők.

Néhány hálózatba köthető beléptető esetén lehetőség van vállalati feladatok kiváltására is, ilyen lehet a cégeknél a munkaidő nyilvántartás és a bérszámfejtés. Ezekkel a beléptető rendszer szoftverekkel nem csak időt spórolhatunk, hanem emberi erőforrásra fordított költségeket is. Ma már egyre inkább kezdenek teret hódítani az integrált rendszerek is, melyekkel már épületfelügyeleti rendszereket is képes kezelni (világítás, fűtés, árnyékolás, légkondicionálás, tűzjelzés, behatolásjelzés.)

Ezért is fontos, hogy mielőtt bármelyik rendszert is választjuk pontosan vázoljuk fel, hogy a későbbiek folyamán milyen feladatokat és követelményeket várunk majd el leendő védelmi rendszerünktől, és ha már idáig eljutottunk kérjük szakember segítségét a megfelelő beléptető rendszer összeállításában és kiválasztásában.