Nagyon sok esetben találkozhatunk ma már infra kamerával, mint a tudomány világában, vagy a haditechnikában, mint pedig a hétköznapi életünkben. Az infra kamera kialakulásának szükségessége az volt, hogy ne csak a nappali felvételeket tudjuk rögzíteni, hanem az éjszakai vagy sötétben zajló eseményeket is anélkül, hogy külön segédmegvilágítást használnánk. Hiszen alapból a kamerák objektíve, csakúgy mint az emberi szem kizárólag az emberi szemmel is látható képeket tudták kezdetben rögzíteni, az éjszakai, vagy sötétben készült felvételeknél azonban csak egy sötét képet biztosítottak.

Infra kamera

Az infra kamera alapja az elektromágneses sugárzásra épül. Ezáltal elérhetővé vált, hogy az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses fényt felhasználva majdnem ugyanolyan jó felvételeket készítsenek ezek a kamerák, mint a nappali fényviszonyoknál. Természetesen ennek a fontossága elsősorban a haditechnikában vált szükségessé, az éjszakai felderítéseknél és lopakodásnál vált fontossá, hogy olyan kamerákat fejlesszenek ki, amelyek képesek úgy értékelhető felvételeket készíteni, hogy a használója, vagy kezelője egy segéd megvilágítással felhívná magára a figyelmet. Ezért elmondható, hogy igen rohamos fejlődésen ment keresztül az infra kamera.

Napjainkban már viszont egyre több helyen találkozhatunk ilyen kamerákkal a köz- és magánszférában is, hiszen a biztonságtechnika eszköz gyártók is követi a technikai fejlődést és a felhasználói igényeket.

Köztudott dolog, hogy az ingatlan behatolások nagy számban éjjel, vagy sötétedés után történnek, főleg az olyan épületekben, ahol nagyobb értékű vagyontárgy megszerzésére lát esélyt a behatoló, de csak napközben tartózkodnak aktív személyek az épületben. Ebben az esetben az ingatlan tulajdonosának, ahhoz, hogy a kiépítésre került vagyonvédelmi kamerák értékelhető képet rögzíthessenek a helyszínen szükséges volt megoldania az éjszakai világítást, vagy pedig csak a nappali események rögzítésére hagyatkozhatott. Így elmondható, hogy infra kamera nélkül a védelmi megoldás csak részben került megoldásra, hiszen plusz pénz kiadással vagy gondoskodott a megfelelő fényviszonyokról, vagy bízott a „vak” szerencsében, miszerint éjjel nem történik betörés.

Az infra kamera kiépítésével azonban már mindez kiküszöbölhető, hiszen a láthatatlan fényt, azaz elektromágneses sugárzást felhasználva plusz megvilágítás nélkül is maga a kamera mellé épített költség spóroló infra megvilágítás lehetővé teszi, hogy akár teljes sötétben, vagy pedig éjszaka is olyan felvételeket rögzítsen a kamera, mely lehetővé teszi egy betörés alkalmával az elkövető azonosítását és elfogását.

Jelenleg már a magánszemélyek körében is, akik szeretnének gondoskodni ingatlanjuk kültéri vagy beltéri védelméről kamerás megfigyelőrendszerrel leginkább csak infa kamera kerül felszerelésre. Ezáltal is fokozva a biztonsági szintet!

A vagyonvédelmi infra kamera típusok között több lehetőség közül választhatnak már a végfelhasználók. A fejlődésnek köszönhetően itt is megtalálható, mint az analóg technológia, mint pedig az egyre nagyobb teret hódító digitális technológia, mint az IP infra kamera, és a HD-SDI infra kamera.