Rejtett kamera az észrevétlen megfigyelőkamerák

A biztonságtechnikában találhatunk olyan elektronikus védelmi rendszereket, melyek hatékony segítséget nyújthatnak mind magáningatlanoknál, mint pedig céges objektumoknál (kis üzletek, étterem, italbolt, kereskedelmi egységek) a bűncselekmények megelőzésében és felderítésében. Az egyik ilyen kedvelt védelmi rendszer a rejtett kamera eszközökkel felszerelt biztonsági megfigyelőrendszer.

A rejtett kamera eszközök között többféle megoldást is találhatunk ma már. Az egyik kedvelt és olcsó megoldás a kém kamera, ezek jellemzően tollba, távirányítóba, öngyújtóba és egyéb eszközökbe épített rejtett kamera. Beszerzésükre lehetőség van interneten keresztül különböző webshopokban azonban érdemes tudni, hogy használatuk törvényileg nem engedett, ebből kifolyólag a kereskedelmi forgalmazása is némileg illegális. A kém kamerák által rögzített felvételeket ebből kifolyólag egy bűncselekmény bizonyítási eljárásánál sem áll módunkban felhasználni. Ezeknek az kém kameráknak van még egy hátrányuk a hagyományos vagyonvédelmi rejtett kamera eszközökkel kiépített megfigyelő rendszerekkel szemben, mégpedig hogy a rögzítési tartományuk is igen behatárolt. Mivel saját akkumulátorról működnek és jellemzően az események rögzítése is belső memória kártyára történik, hosszabb idejű felvételek készítésére és tárolása nem alkalmas.

Rejtett kamera szerelés

A másik lehetőség a vagyonvédelemben, biztonságtechnikában használatos megfigyelőrendszer rejtett eszközökkel történő kiépítése. Ezek a megfigyelők ellentétben a kém kamerákkal fix helyű kiépítéssel rendelkeznek és egy zártláncú (CCTV) rendszert képeznek. Mivel a rejtett kamera egyik legfontosabb feladata, hogy külső szemlélő számára észrevétlen legyen, mindenképp fontos megoldani, hogy a kamera külső burkolatán ne lehessen egyértelműen észlelni a megfigyelést.

A biztonságtechnikában alkalmazott rejtett kamera ezért a legtöbb esetben riasztórendszer mozgásérzékelőnek álcázott, vagy pedig füstérzékelő burkolattal rendelkezik. Természetesen ezeknél az eseteknél nem hátrány, ha valós riasztó is került kiépítésre az ingatlannál, mivel ezáltal könnyebben beilleszkedik a kamera is a környezetbe.

Vannak speciális rejtett kamera eszközök is, melyeket mi magunk tudunk bútorba, álmennyezetbe és egyéb az ingatlanban megtalálható berendezési tárgyakba elrejteni. Ezeket panel kameráknak hívjuk. A panel rejtett kamera a legkisebb mérettel rendelkezik, burkolatát tekintve egyedül az elektronikai szerkezetet védő műanyag ház jelenti, mely nagyjából 2×2 cm-es nagyságú. A kamera optikája jellemzően tűoptikás, vagy csavarfejnek álcázott optika, mely lehetővé teszi a minél kisebb látható felület elérését.

Mindenképp érdemes azonban figyelembe venni, hogy a kamerás megfigyelést szigorú jogszabályokhoz rendeli a törvény. Így biztonsági kamerás megfigyelés és rögzített képi felvételek tárolása csak olyan ingatlanokban lehetséges, ahol vagyonvédelmi célból kerül megfigyelő rendszer kiépítésre.