Biztonsági kamerák a vagyonvédelem fontos eszközei

Míg régebben az ingatlanok vagyonvédelmi megoldását leginkább a mechanikus szerkezetek (rács, biztonsági zár, heveder), valamint elektronikus védelem szempontjából a riasztórendszerek jelentették, ma már egyre több helyen találkozhatunk megfigyelő rendszerekkel ez. Ezek a biztonsági kamerák nem csak kiegészítő védelemként tudnak szolgálni, hanem akár önálló biztonsági rendszerként is alkalmazhatjuk. Természetesen azt érdemes szemelőt tartani, hogy minél komplexebb egy ingatlan védelmi rendszerének a kialakítása, annál kisebb az esélye annak, hogy egy betörés, behatolás áldozatává váljunk.

A biztonsági kamerák feladata a vagyonvédelemben

Ellentétben a jelzőrendszerekkel: riasztórendszerek, infrakapuk, valamint az ingatlanokba történő bejutást akadályozó védelmi eszközökkel, mint sorompó és beléptető a biztonsági kamerák elsősorban a megelőzésben és a felderítésnél játszanak jelentős szerepet. Hiszen ezeknek az eszközöknek köszönhetően kültéri alkalmazás esetén már az ingatlanba történő behatolás előtt észlelhető és rögzíthető az elkövető személye és cselekedetei, beltéri használatnál pedig maga a bűncselekmény folyamata rögzíthető. Ezeket a felvételeket később bizonyítékként felhasználhatjuk.

A biztonsági kamerák csoportosítása

Jelenleg többféleképpen is csoportosíthatjuk ezeket az eszközöket. Felhasználási területük szerint, valamint felbontás szerint is külön csoportokba sorolhatók a biztonsági kamerák.

Felhasználás tekintetében megkülönbözhetünk kültéri és beltéri rendszereket. Bár látszólag nincs különbség a beltéri és kültéri felhasználású biztonsági kamerák között, azonban vannak speciális eszközök melyeknél meghatározott, hogy milyen területen alkalmazhatjuk. Ilyen speciális eszköz lehet, a panelkamera és a rejtett kamera (mozgásérzékelő házba, füstérzékelőbe rejtett), melyek csak és kizárólag beltéri alkalmazásra használhatók, mivel nem rendelkeznek IP védelemmel ellátott burkolattal, ami védené magát a kamerát és az objektívet a külső időjárási behatásoktól, mint eső, szél, por, magas hőingadozás.

Kültéri alkalmazásnál ugyanígy megemlíthetjük a speed dóm kamerákat, amelyek méretükből adódóan is nem igazán javasoltak beltéri használatra. Mivel ezek a speciális biztonsági kamerák olyan feladatokat látnak el, amelyek elsősorban kültéri használatnál szükségesek, ilyen a nagyobb távolságra való ellátás (50-100m), valamint az őrjáratozás, nagymértékű zoomolási lehetőség méretüket tekintve igen nagyok, a burkolat alatt elhelyezésre kerülő elektronikák miatt.

A kamerák felbontás szerint elsősorban két csoportba sorolhatók. Az egyik a hagyományos analóg rendszer, a másik pedig a digitális HD és full HD rendszer. Az analóg biztonsági kamerák felbontás tekintetében a gyengébb képminőséget biztosító rendszereket képviselik. Kiépítésük egyre inkább visszaszorul, bár az alacsony, olcsó árfekvése miatt még mindig előfordul a felszerelése, de mind ritkábban. A digitális biztonsági kamerák ma már a csökkenő áruknak köszönhetően egyre inkább előtérbe kerülnek. Minőségi, éles képeket biztosítanak ezek a rendszerek a felhasználók részére. Különböző technológiai megoldásokkal találhatunk már ilyen eszközöket a vagyonvédelemben.