A vagyonvédelmi eszközöknél, legyen az elektronikus, vagy mechanikus biztonsági rendszer előfordulhatnak olyan esetek, hogy a kiépítés és beüzemelés után is szükségesé válik utólagos szerelés. Ebből kifolyólag a riasztó szerelés nem minden esetben jelenti azt, hogy maga a védelmi rendszer kiépítésre kerül. Szerelés alatt gyakran értjük a meghibásodott eszközök javítását, vagy ép átszerelését egyik helyről a másikra, amennyiben átépítésre kerül az ingatlan.

Az elektronikus védelmi rendszerek hasonlóan más összetett elektromos berendezésekhez a kiépítés után további figyelmet és törődést igényelhetnek annak érdekében, hogy megbízhatóan és megfelelő hatékonysággal lássák el feladatukat hosszútávon is. Ezért a riasztó szerelés után mindenképp érdemes figyelmet szentelni az utólagos karbantartásokra és esetleges javításokra.

Riasztó szerelés kiépítés után

A vagyonvédelmi rendszer kiépítése után számtalan oka lehet annak, hogy riasztó szerelés kapcsán további munkálatokat végezzünk. Ezek lehetnek hiba javítások, átszerelések és rendszer karbantartások. A legáltalánosabb és gyakoribb a biztonsági rendszer karbantartása.

Mivel elektronikus berendezésről van szó érdemes bizonyos időközönként a teljes rendszer működését élesben leellenőrizni és karbantartani a hosszú távú megbízható működés érdekében. Ennek folyamata, hogy bekapcsolt állapotban a riasztórendszer érzékelőinél mozgással vagy a nyílászárók nyitásával riasztást generálunk. Amennyiben 0-24 órás távfelügyeleti szolgáltatást is igénybe veszünk a biztonsági rendszer mellé a diszpécser segítségével tájékozódni tudunk arról, hogy megfelelően beérkezett-e a központi egységről minden egyes riasztás. Ha helyileg szirénázó lakásriasztó került kiépítésre az ingatlannál a központok memória állapotával tudjuk lekérdezni az eszközök megfelelő működését. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyes mozgásérzékelők távolság érzékelése csökken, ez általában az eszköz objektívének porosodása, koszolódása okozhatja. A riasztó szerelés, karbantartás alkalmával ezért a legtöbb esetben nem csak riasztás tesztelés történik, hanem érzékelőfejek portalanítása, tisztítása és finom hangolása is.

Riasztó szerelés történhet még meghibásodás esetén is. A vagyonvédelmi rendszernél is találhatóak olyan eszközök, melyek idővel elhasználódnak és cserét igényelnek. Ilyen eszközök lehetnek az akkumulátorok, fényjelzők és hangjelzők. Csakúgy, mint más elektronikus rendszerek esetén a figyelemfelhívásra szolgáló ledek idővel kiéghetnek a kültéri szirénában és cserére lesz szükség. A riasztórendszer akkumulátora hasonlóan a személygépjárművek akkujához ugyanúgy elhasználódó eszköznek számítanak, ezért bizonyos időközönként (2-3 évente) mindenképp szükségessé válik a cseréjük, annak érdekében, hogy egy esetleges áramszünet esetén is megfelelő védelmet nyújtson a rendszer a védendő ingatlan számára. Ez az időintervallum azonban változhat, rövidülhet amennyiben sűrűbben és hosszabb időtartamra előfordulhat áramkimaradás a kiépítés helyszínén.

Riasztó szerelés történhet még akkor is, amikor átalakításra kerül az ingatlan. Ilyenkor eszközök átszerelésével változtathatunk a védendő ingatlan biztonsági rendszerén. Ez a riasztó szerelés járhat bővítéssel is, amennyiben alkalmas arra a központi egység.