A vagyonvédelem területén számos lehetőség adódik arra, hogy ingatlanunkat minél nagyobb biztonságban tudhassuk. Ma már a biztonságtechnika piacán profi képminőséggel találhatunk kamerás megfigyelő rendszer eszközöket akciós csomagokban és kedvező kiépítési költségekkel. Elsősorban a bűnmegelőzésben, és a bűncselekmények felderítésében játszik fontos szerepet. Hiszen a megfigyelt területen történt események rögzítése és tárolása az elsődleges feladata. Ebből kifolyólag egyre elterjedtebb, megfizethető védelmi megoldás a magánszemélyek körében is a kamerás megfigyelő rendszer. Egyik előnye a egyszerű és gyors kiépíthetőség, mindamellett, hogy ma már profi nagy felbontású megapixeles képeket biztosít visszanézés alkalmával is a rendszer.

A vagyonvédelmi eszközök technikai fejlődésének köszönhetően rohamos változásokon mentek át a biztonsági kamerák is. A hagyományos analóg kamerákat gyorsan váltották a HD és full HD megapixel felbontású részletgazdag képet biztosító digitális eszközök. Ma a kereskedelemben ezért az igényeinkhez igazítva többféle módozat közül választhatunk, legyen szó kültéri vagy beltéri védelemről.

Analóg kamerás megfigyelő rendszer

Régebben a kiépített rendszerek jellemzően analóg eszközökből tevődtek össze. Alacsonyabb áruk miatt voltak kedvezőek, azonban a kamerák felbontása hagyott maga után kívánnivalót. Gyengébb felbontással rendelkezik, mint a modern HD, full HD rendszerek, de egy kisebb üzlet vagy terület megfigyelésére, ahol lényeges szempont a költségek megszorítása megfelelő megoldást biztosít.

IP alapú kamerás megfigyelő rendszer

Néhány éve robbant be a vagyonvédelmi megfigyelők körébe az első digitális felbontású IP alapú biztonsági kamera rendszer. Itt már a kamerák HD, vagy full HD megapixel felbontással rendelkeznek, ami jelentős változást és szemmel látható különbséget jelent az alacsony analóg kameraképekhez viszonyítva. Előnye, hogy akár több helyszínen elhelyezett kamera képét egy összefogó szerveren lehet tárolni. Így nincs szükség különböző oldalakat megnyitni ahhoz, hogy a rögzített eseményeket visszanézzük. Hátránya, hogy kiépítése informatikai háttértudást igényel, valamint az általánosan használt és több rendszert is kiszolgáló koax kábeles szerelése nem megoldható. Továbbá élőkép betekintés használatánál mindenképp számolni kell az IP kamera megfigyelő rendszer esetén néhány másodperces csúszással.

HD-SDI, AHD, HD-TVI kamerás megfigyelő rendszer

Ma a legújabb technikai fejlesztések eredményeként megjelentek a digitális megfigyelőknél a fenti kamerás eszközök is. Hasonlóan az IP megfigyelőrendszerhez, már itt is digitális módon történik a kamerák és a rögzítő egység között a jeltovábbítás, minek köszönhetően nincs szükség képtömörítésre, ami ronthatja a kép minőségét. Rendkívüli előnye a minőségi, profi képfelbontás, mely részletgazdag és tűéles képet biztosít nem csak betekintés, hanem rögzítés esetén is, valamint a könnyű és gyors kiépítési lehetőség. Ez a típusú kamerás megfigyelő rendszer lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akár egy elavult analóg eszköz cseréje esetén csak az egységeket kelljen átszerelni anélkül, hogy a teljes biztonsági-rendszert újrakábeleznénk.

Ma már a kamerás megfigyelő rendszer esetén alapfeltételnek számít az éjjellátó funkció, amivel lehetősége nyílik a tulajdonosnak akár éjjel, vagy teljes sötétben is plusz megvilágítás nélkül figyelni és rögzítenie a területen zajló eseményeket. A másik fontos alapkövetelmény lehet a távoli elérés.