PTZ kamera egyedülálló funkciók egyetlen megfigyelőeszközben

A kamerás megfigyelők elterjedésével a vagyonvédelem területén egy újabb védelmi rendszer került a középpontba. Hiszen ezzel a biztonságtechnikai megoldással már nem csak cégek és kereskedelmi egységek növelhetik a védelmüket, hanem ma már a magánszemélyek számára is elérhetővé vált a fokozott biztonság. A videórendszerek területén különböző alkalmazási módokra nyújtanak már megoldásokat a szolgáltatók. Legyen szó kültéri, vagy ép beltéri megfigyelésről, több típusú eszköz közül választhatunk. Talán ami még nem annyira elterjedt, de mind többet keresett termék, a PTZ kamera. Amellyel lehetősége nyílik a felhasználónak akár több felszerelt kamerát is kiváltania.

Azonban mielőtt azonnal elkezdenénk keresni és felszereltetni az ingatlanunkhoz ezt a típusú megfigyelőt érdemes előtte részletesebben tájékozódni a PTZ kamera tulajdonságairól és árairól.

PTZ kamera egyedülálló tulajdonságai

hogyan az már a nevében is szerepel a PTZ kamera, az angol „Pan Tilt Zoom” rövidítéséből ered. Közismertebb nevén mozgatható (függőlegesen-vízszintesen), speed dóm kamera, azaz robotkamera. Nagy előnye a hagyományos fix kamerával szemben, hogy akár távolról is vezérelhető/mozgatható és a megfigyelt területre rá is nagyíthatunk akár rögzítés közben is. Tehát a PTZ kamera összetett funkcióval rendelkezik. Ez alapján azt is mondhatjuk, hogy egy kamerával akár több megfigyelőeszközt is kiválthatunk.

A PTZ kamera, ahogy az a már előbb említett angol nevében is szerepel, képes automatikusan, vagy távolról vezérelve többirányú mozgást végezni megfigyelés közben, jellemzően 90°-ban függőleges és 360°-ban vízszintes irányú mozgással. A legtöbb PTZ kamera már rendelkezik digitális zoommal is, ez típustól függően akár 3 – 30 szoros zoom is lehet, ami annyit jelent, hogy egy adott tárgyra az eredeti mérethez képest annyiszor tudunk ráközelíteni/kinagyítani.

Fontos azonban megjegyezni, hogy önmagában a PTZ kamera mindezt a feladatot nem képes ellátni, ezért szükséges valamilyen irányító alkalmazása, ami lehet egy asztali DVR rögzítő, vagy pedig joystickos kézi vezérlő. Ma már találhatunk a kereskedelmi forgalomban olyan eszközöket is, amelyek egy előre beprogramozott ütem szerint körbefordulnak (őrjáratoznak) és adott tárgyra, vagy mozgásra ráközelítve követni képesek.

Bár mindezek hallatán elgondolkodhatunk azon, hogy egy komplett több kamerás kültéri megfigyelőrendszert képes lehet kiváltani akár egyetlen PTZ kamera is, ami akár egy jó fogás is lehet a vagyonvédelem szempontjából, de azért jobb ha óvatosak vagyunk e téren. Ma még ezeknek a speed dóm kameráknak az ára igencsak borsos. Egy alap tudással rendelkező PTZ kamera beszerzési ára elérheti akár a 100.000 forintot is és ekkor még nem számoltunk a beüzemelési, programozási költségekkel.

Nem beszélve arról, hogy ha az ingatlan különböző pontjain szeretnénk figyelemmel kísérni a külső mozgást egy darab speed dóm kamera alkalmazása esetén könnyen maradhatnak a megfigyelésben vakfoltok.