Az ingatlanokba beépítésre kerülő riasztórendszerek között mind többféle típus közül választhatunk már, amennyiben szeretnénk irodánk, otthonunk elektronikus védelmi rendszerét kialakítani. Vannak közismert gyártók, melyeknek termékei szinte az egész világon elismertek és megtalálhatóak, ilyen a DSC, PARADOX, PYRONIX, valamint a rádiós rendszereiről ismert JABLOTRON lakásriasztók. Ezeknél a riasztórendszereknél szinte már mindegyiknél megvásárolható a modern fejlesztéseknek köszönhetően a GSM riasztó szett, mely annyit jelent, hogy a központi egységbe beépítve megtalálható a vezeték nélküli átjelzést biztosító rádiós modul is.

Miért növekszik a GSM riasztó szett népszerűsége?

A lakásriasztók kezdetekben még önálló helyi védelmi rendszerként működtek, képes volt a riasztó a betörőket szirénázásával elriasztani, vagy eltántorítani a lopási szándéktól. Ám idővel mindinkább igénnyé vált a felhasználók részéről, hogy 0-24 órás felügyelet felé átjelezzenek a biztonsági rendszerek, ahol a diszpécser értesíteni tudta az ingatlan tulajdonost arról, ha betörési kísérlet történik távollétében, ezt vezetékes telefonvonalra történő rácsatlakozással lehetett eleinte megoldani.
A mobil telefonok elterjedésével azonban itt is szükségessé vált a technikai fejlődés követése. A távfelügyeleti szolgáltatóknál megjelentek a GSM riasztó szett készülékek is, ami bár nagyobb költségeket jelent havidíjban, de egy magasabb fokú biztonságot is képvisel. Jellemzően a legtöbb távfelügyeleti szolgáltató saját fejlesztésű és specifikációval rendelkező GSM riasztó átjelzőt használ, de találhatunk a piacon olyan rádiós kommunikátorokat is, amelyek alkalmasak nem csak szolgáltató felé történő átjelzésre, hanem akár a saját mobiltelefonunkra is tudják továbbítani a riasztórendszerünk jelzéseit.

A GSM riasztó szett szemben a hagyományos telefonvonalat használó rendszerekkel sokkal nehezebben szabotálható átjelzés szempontjából a betörők részéről. Hiszen a vezetékes telefonvonalak kábele általában még mindig könnyen elérhető a külső falon keresztül és azt elvágva már az ingatlanba bejutás előtt megakadályozza a távfelügyelet vagy az ingatlantulajdonos értesítését.

GSM riasztó szett előnyei és hátrányai

A ma oly népszerű egybeépített GSM riasztó szett esetén, csakúgy mint más többfunkciós eszköznél találhatunk előnyöket és hátrányokat is, amivel a tulajdonosnak érdemes számolnia.

GSM riasztó szett előnye: Az egybeépítettség miatt, ezek a központok nem foglalnak már akkora területet az ingatlanban, így felszerelésük akár egy kisebb helyen is megoldható anélkül, hogy át kellene rendezni a berendezési tárgyakat. Szintén a helytakarékosságnak és minimalizmusnak köszönhetően alacsonyabb a gyártási költségük, ami kihatással van a kereskedelmi árakra is. Olcsóbb kiépítést tesz lehetővé egy ilyen központtal történő védelmi rendszer kialakítása az ingatlanban.

GSM riasztó szett hátránya: Az egybeépítettség miatt számolnunk kell azzal, hogy egy esetleges meghibásodás esetén nem csak az átjelzőt kell cserélnünk, hanem a teljes központot, ez egy garancia időn túli javítás esetén magasabb költségeket jelenthet.