Dome kamera a többfunkciós biztonsági megfigyelő

A biztonsági megfigyelőrendszerek ma már teljesen hétköznapi berendezési tárgyakká váltak mindennapjainkban. Az utcán közlekedve, egy hivatalba vagy üzletbe betérve, esetleg munkahelyünkön, de mind gyakrabban már saját ingatlanunkban is a személyünk és értéktárgyaink védelmét köszönhetjük ennek a biztonságtechnikai rendszernek. Akár önállóan alkalmazva, akár kiegészítő védelemként előkelő helyen szerepel már a biztonsági kamera. Ennek a rendszernek az egyik fontos alkotórésze maga a videókamera, mely lehet kompakt kivitelű, vagy dome kamera kialakítású.

A dome kamera ma már egyaránt alkalmazható beltéri és kültéri megfigyelésnél is. A kezdeti különbözőség a kompakt és a dome kamera között mára teljesen eltűnt. Hiszen a kompakt kamerák között is találhatunk már méretben kisebbeket, melyek esztétikus kialakításuknak köszönhetően kellően illeszkedni tudnak egy ingatlan belső környezetéhez anélkül, hogy az összképet különösebben rombolnák. S a modern dome kamera is rendelkezik már a megfelelő IP védelemmel, ami ellenállóvá teszi az eszközt kültéri használat esetén a környezeti viszonyoknak, mint eső, szél, erős napfény és por.

Dome kamera típusok

Maga a megnevezés a külső megjelenésre, azaz a félgömb alakú burkolatra utal, így elmondhatjuk, hogy a dome kamera is hasonló tulajdonságokkal és paraméterekkel tud rendelkezni, mint bármelyik másik vagyonvédelemben alkalmazott megfigyelő eszköz. Az analóg kamerától kezdve egészen a több megapixel felbontással rendelkező digitális kameráig (IP, AHD, HD-TVI, HD-SDI) találhatunk már dome burkolatos eszközöket. A szolgáltatóknál, vagyonvédelmi üzletekben számtalan lehetőség közül választhatunk esztétikus kialakítású kamerát.

Miért érdemes dome kamera rendszert kialakítani megfigyeléshez?

A dome kamera eszközökkel kiépített megfigyelők esetén egy diszkrét kialakítású biztonsági rendszer kerül a birtokunkba, melyet felhasználás tekintetében széles körben alkalmazhatunk. Megfelelő védelem alakítható ki akár egy hivatalban, irodában, üzletben, esetleg társasházi lépcsőházban, vagy akár magáningatlan belső környezetében is. Gyakran találkozhatunk már vandálbiztos burkolattal ellátott kivitellel is, melyek a külső rongálástól védik magát az elektonikus szerkezetet. Karbantartásuk gyors és egyszerű, mivel a helyesen felszerelt és beüzemelt eszköz esetén nincs szükség különböző alkatrészek tisztítására, elegendő csak magát a dome kamera burkolatát egy puha tisztítókendővel áttörölni, mely nem okoz karcolást a burkolaton.

Régebben ezeknek az eszközöknek a beüzemelése még nehézkes és hosszadalmasabb volt, köszönhetően épp a burkolatnak, mely beállítás után felhelyezve némileg torzította a képet. Azonban mára már a technikai fejlesztések által a legtöbb kamera rendelkezik saját OSD menüvel, mely lehetővé teszi, hogy felszerelés után szoftveresen finomhangoljuk a beállításokat.

Tehát elmondhatjuk, hogy legyen szó kültéri vagy beltéri megfigyelésről egyaránt nagy népszerűségnek örvend a kamera ezen rendszerek körében.