Az elmúlt időszakot is figyelembe véve ritka az az év, amikor ne fordulnának elő egyre többször viharos időszakok. Csak a 2020-as évben Európát több ciklon is sújtotta. Amelyek komoly károkat okoztak. Lásd Ciara, Dennis, Jorge és a nyár beköszöntével érkező viharok. Ezekre az eseményekre mondjuk, hogy villámkár, vagy viharkár. Ami, sajnos nem csak a természeti környezetben okozhatnak károkat, hanem az ingatlannál használatos műszaki cikkekben is. TV, számítógép, Hí-Fi berendezés, mosógép, riasztó és kamerás megfigyelő. Igen, a vagyonvédelmi rendszerek sem kivételek! De mégis hogyan készülhetünk fel és védhetjük meg az olykor igen nagy értékű elektromos berendezéseinket?

Villámkár, villámcsapás okozta túlfeszültség, minden esetben bekövetkezik!

A villámcsapásnak minden esetben vannak következményei. Ez lehet közvetett, vagy közvetlen. A közvetlen villámcsapás hatása a legtöbb esetben tűz! A felhő-föld villámcsapás esetén, ha egy ingatlanba csap be a villám óriási energiatartalma miatt akár tűz is keletkezhet. A közvetett villámkár sem sokkal „kedvesebb”. Általában ezt nevezzük felhő-felhő villámnak. Ezekben az esetekben a villámáram, vagy más néven lökőáram a közelben lévő áramvezető anyagokban jelenik meg túlfeszültség impulzusként. Ilyen vezető anyagok lehetnek a villanyvezetékek, tápkábelek, hálózati- és telefonvezetékek. Sajnos elmondható, hogy a közvetett (felhő-felhő) villámkár sokkal gyakoribb mint a közvetlen (felhő-föld). Éppen ezért fontos, hogy gondoskodjunk az elektromos berendezéseink és ingatlanunk védelméről, kárenyhítésről.

Villámkár megelőzésének lehetőségei.

Mielőtt bekövetkezne a baj, gondoskodhatunk elektromos berendezéseink védelméről. Ezt túlfeszültség elleni védelemnek is szoktuk nevezni. Célja, hogy az elektromos készülékek bemenetein megjelenő, magasabb feszültség ellen védelmet adjon. Valamint a károkat minimalizálja. Ártalom ugyanis még védekezés esetén is megtörténhet. Például, ha a biztonsági eszköz megy tönkre és nem a védett berendezés.

Egy teljes körű túlfeszültség-védelmi rendszer több védelmi szintből is áll. A villámhárítótól kezdve a szünetmentes áramforrásokig, illetve a hálózati aljzatokba csatlakoztatható védelmi eszközökig. Az utóbbi eszközök a leggyakrabban előforduló villámkár ellen képesek védelmet biztosítani. De teljes körű biztonságot csak többlépcsős védelemmel lehet elérni!

Villámkár enyhítése, ha bekövetkezett a baj!

Ahogyan az előző fejezetben is jeleztük, ha nem rendelkezünk teljes körű védelemmel, ami igen költséges beruházás, villámkár esetén még bekövetkezhet a baj. Ezen károk enyhítésére nyújt megoldást az ingatlanbiztosítás. Amennyiben rendelkezünk lakásbiztosítással, kiegészítve elemi kár esetén felelősségbiztosítással, enyhíthetjük a veszteséget. A biztosítók ilyen esetben szakvélemény alapján megtérítik az okozott kár és a helyreállítás költségét.

Fontos tudni, hogy sem a gyártók, sem a forgalmazók és szolgáltatók nem tudnak felelősséget és garanciát vállalni elektromos berendezéseinkre! Sem villámcsapásból, túlfeszültségből és egyéb elemi (tűz, víz) kárból bekövetkezett káreseménynél.