A jelenlegi bűnözési statisztikák és a romló közbiztonság miatt sajnos elmondhatjuk, hogy az ingatlanok részévé kell váljon a videókamerák útján történő megfigyelés. A 2015-ös felmérések és statisztikák alapján elmondhatjuk, hogy elengedhetetlenné vált a minél szélesebb körű vagyonvédelem alkalmazása. Napjainkban a besurranó tolvajok már nem aszerint választanak célpontot, hogy az ingatlanban mekkora érték található. Vagy a környezetében élők milyen életszínvonallal rendelkeznek. Inkább az alapján választanak, hogy könnyű és egyszerű legyen az adott lakásba, családi házba, irodába történő bejutás. Olykor eszünkbe sem, ötlik, hogy ezek a vagyonvédelmi videókamerák milyen fontosak lehetnek. Illetve nem kis mértékben segíthetnek a harmóniánk megtartásában.

Legelterjedtebb vagyonvédelmi eszközök hazánkban a behatolás jelző riasztók és a videókamerák által kiépített megfigyelőrendszerek. Azt is tudjuk, hogy önmagában egy biztonsági megoldás sem képes nyújtani 100%-os biztonságot. Azonban minél összetettebb az ingatlan védelmi rendszere, annál hatékonyabban képesek dolgozni. Az ingatlannál szirénázó riasztó még nem biztosít megfelelő védelmet ezért érdemes távfelügyeletet is igényelni. Ahogy a videókamerák sem fékezik meg a betörést. Ám a tárolt felvételek megkönnyíthetik az elkövetőszemély azonosítást és elfogását.

A videókamerák egyaránt alkalmazhatók kültéren és beltéren is. Ezáltal már a behatolás előtt értesülhetünk egy betörési kísérletről is. Bármelyik változatot is válasszuk otthonunk, üzletünk, irodánk védelmére alap elvárás, hogy éjjel is képesek legyenek feladatukat ellátni. Akár éjszaka, vagy teljes sötétben, gyér megvilágításnál. Ma már szinte csak infra megvilágítással rendelkező videókamerák vásárolhatók a kereskedésekben vagyonvédelmi feladatok ellátására.

Videókamerák fajta szerinti besorolása.

Az olcsóbb, alacsonyabb árfekvést keresők számára az analóg és az AHD rendszerek nyújthatnak kiutat a megfelelő biztonság kiépítésére. Itt egyaránt találhatunk kültéri és beltéri eszközöket. Egy családi ház, lakás, iroda, vagy kis üzlet esetén a modern AHD videókamerák már megfelelő biztonságot adhatnak. Ha hosszabb távban gondolkodunk érdemes választani a magasabb költségű, ám modernebb és nagyobb biztonságot nyújtó digitális rendszerek közül. Szemmel látható különbség van az analóg és digitális videó kamerák között felbontás tekintetében. Legyen az élőkép betekintés, vagy felvett esemény visszanézés és egy rögzített kép felnagyítása.

Fontos megjegyezni, hogy az analóg rendszerek ma már elavultnak számítanak. Ugyan külsőleg nem tudunk különbséget tenni a digitális (AHD, IP, HD-TVI, HD-SCVI) és az analóg rendszerek között. Azonban már a rendszer használata során betekintésnél rögtön észrevehető a minőségbeli, képfelbontási eltérés.

Nem beszélve arról, hogy szinte nincsenek olyan biztonságtechnikában használt videókamerák, melyet ne érhetnénk el akár távolról is. Akár otthonról az üzletben elhelyezett rendszert, vagy okostelefonról az otthoni megfigyelőnket. Így távolról is figyelemmel kísérhetjük és felügyelhetjük a helyszínen történő eseményeket.