Video megfigyelő rendszer a tökéletes vagyonvédelmi megoldás

Mindannyian törekszünk arra, hogy megszerzett vagyontárgyainkat, értékeinket, valamint szeretteinket biztonságban tudjuk. Amennyire lehetőségeink engedik igyekszünk is, hogy valamilyen biztonsági megoldással ezt mindinkább meg is oldjuk. Az elektronikus riasztórendszer mellett talán ezért is egyre inkább elterjedt és megtalálható vagyonvédelmi megoldás a video megfigyelő rendszer, legyen szó akár céges vagy magáningatlanról. Ami viszont leginkább befolyásolta a népszerűségét és elterjedését, az a jelentős árcsökkenés a kezdeti magas kiépítési költségekhez képest.

A video megfigyelő rendszer fejlődése az utóbbi pár évtizedben látványos és rohamos fejlődésen ment keresztül. Technikailag számtalan újdonsággal és fejlesztéssel lett gazdagabb ez a vagyonvédelmi megoldás. Ezek a fejlesztések tették lehetővé, hogy a bűncselekmények felderítésében és bizonyítási eljárásban már igen jelentős szerepet tud játszani egy-egy rögzített képi felvétel.

A video megfigyelő rendszer fejlődése az elmúlt évtizedekben

  • A video megfigyelő rendszer kezdete a második világháború idejére tehető vissza. Katonai célokra építették ki az első két kamerás video megfigyelő rendszer eszközeit. Feladatuk az ellenséges célpontok ellen indított rakéták indításának biztonságos távolságból történő megfigyelése és irányítása volt.
  • Az 1950-es években került kiépítésre az első ipari célokra használt video megfigyelő rendszer, mely zárt láncon működött. A kamerák 525 Tvsor felbontással rendelkeznek és a megfigyelő monitorral koax kábelen voltak összekötve. Ezek már autoiriszes objektívvel rendelkeztek, mely lehetővé tette, hogy a gyorsan és hirtelen változó fényviszonyokhoz is alkalmazkodjon a kamera.
  • Az 1960-as évektől kezdve kezdték alkalmazni a világ több városában is a video megfigyelő rendszer kameráit valós utcai és ingatlanon belüli térfigyelésre. A rendőrségek munkáját segítve így lehetőség adódott már az utcai forgalom figyelésére és ezzel együtt a közterületen elkövetett bűncselekmények bizonyos szintű visszaszorítására is.
  • A 70-es évektől kezdve egyre több helyen alkalmazta a rendőrség a kamerás megfigyelőrendszereket bűnmegelőzési célzattal, mivel már akkor nyilvánvalóvá vált, a kihelyezett kameráknak visszaszorító erejük van, nem beszélve arról, hogy a video megfigyelő rendszer kiépítésével kiadási költségeket is spórolhattak a városnak.
  • A 80-90-es években megjelentek a piacon a VHS szalagok, így a kamerák képét már nem volt szükséges folyamatosan a nap 24 órájában figyelni, hanem egy erre speciálisan alkalmazott eszközzel és a szalaggal a képek rögzíthetővé és tárolhatóvá váltak. Ekkor azoknál a szolgáltatóknál és cégeknél, ahol igen gyakoriak voltak a lopások egyre inkább közkedvelt biztonsági megoldás lett a video megfigyelő rendszer. Bár kezdetben csak fekete-fehér felvételeket lehetett rögzíteni és azok is igen szemcsések voltak, így arcfelismerésre alkalmatlanok, de mégis megnőtt ezen biztonsági rendszer népszerűsége. Ezután szinte rohamos fejlődésen esett át a kamerás technológia és hamarosan megjelentek a multiplexer rögzítő is, mely már lehetővé tette, hogy egyszerre akár több kamera képe is rögzíthető legyen ugyanazon a rögzítőn.
  • A 21. század beköszöntével új korszak kezdődött a video megfigyelő rendszer eszközeinél is. Innentől fogva szinte már mindent a digitális technológia uralt. Megjelentek a digitális asztali rögzítők, melyek jobb tárolási és rögzítési felvételek biztosítottak, valamint a kameráknál is egyre népszerűbbek lettek az arcfelismerést is biztosító digitális eszközök (IP, HD-SDI, HD-TVI).