Vezeték nélküli kamera helyszíni képrögzítéssel

A megfigyelő rendszerek elterjedésével egyre inkább igény mutatkozik ezen biztonsági rendszer kialakítására már magáningatlanok esetén is. Számtalan esetben a rádiós riasztórendszerek után mindinkább keresett rendszer a vezeték nélküli kamera is. Hiszen látszólag számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos vezetékes kialakítású kamerás megfigyelőrendszerekkel szemben. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy amelyik rendszernél előnyök találhatóak, ott kell lenni hátránynak is a másikkal szemben. Ez megnyilvánulhat árban, vagy tudásban egyformán.

A vezeték nélküli kamera előnyei a biztonsági kamerával szemben

Amikor vezeték nélküli kamera előnyökről beszélünk előzetesen mindenképp érdemes tudni, hogy egy hagyományos értelemben vett biztonsági megfigyelő rendszer esetén semmikép nem szabad a szó szerinti értelemben véve vezeték nélküli rendszerről beszélni.

Ellenben, ha csak egy kisebb területet szeretnénk szemmel tartani, vagy pedig a helyszínen zajló eseményekbe betekinteni, akár mobiltelefonon keresztül már kiváló megoldás lehet, egy vezeték nélküli kamera felszerelése a helyszínre, hiszen költségekben mindenképp spórolhatunk vele, mivel már egy egyszerű vezeték nélküli kamerát akár 10-20ezer forintért is beszerezhetünk egy kamerákkal foglalkozó webáruházban.

Másik előnye a vezeték nélküli kamera rendszernek, hogy a kamera átszerelése könnyen és egyszerűen megoldható különösebb kábelezési munkálatok nélkül. Így a kamera áthelyezése egyik helyszínről a másikra, akár pár perc alatt is lehetséges.

Találhatunk már a piacon olyan vezeték nélküli kamera eszközöket is, melyekbe a rögzítéshez szükséges SD kártya helye kialakításra került, így lehetővé teszi a felhasználónak a rendszer, hogy ne csak betekintésre legyen alkalmas a kamera, hanem bizonyos mennyiségű adatot el is tárolhasson egy merevlemezen, melyet később számítógépen keresztül visszanézhet. Ezeknek az SD kártyáknak a kapacitása sokkal kisebb, mint a hagyományos biztonsági kamerarendszerhez tartozó asztali rögzítő merevlemezé, ezért azzal számolni kell, hogy ezzel a megfigyelőrendszerrel hosszabb időtartamot nem fogunk tudni rögzíteni, pláne nem értékelhető, jó minőségben.

A legtöbb esetben már a vezeték nélküli kamera eszközök is el vannak látva infra megvilágítással, ezért ezeknél az eszközöknél sem okoz különösebb problémát, hogy akár éjszaka, sötétben is betekintsünk a kamera előtt zajló eseményekbe.

Azonban hátrány egy ilyen vezeték nélküli kamera esetén, hogy megbízható működésű vagyonvédelmi kamerás megfigyelőként még semmiképen nem beszélhetünk róla, hiszen képminőségben messze elmarad a ma már egyre inkább alkalmazott HD és Full HD vezetékes kamerákhoz képest, illetve a felvételek tárolásában is messze elmarad tudásban.

A hagyományos vezetékes rendszerekkel szemben, ahol az asztali rögzítőben található merevlemez akár több 2-4Tb tárkapacitással rendelkeznek, ami alkalmassá teszi a megfigyelt terültén zajló események több napos, akár hetes tárolását is, a vezeték nélküli kamera eszközhöz csatlakoztatható SD kártyák még csak jó esetben is 32-64GB tárkapacitással rendelkeznek, mely töredéke az előzőekben említettnek.