Beszéljünk akár újonnan vásárolt ingatlanról, vagy már meglévőről, sajnos nem szabad elfelejteni, hogy a mai közbiztonság mellett szükséges annak megóvása, mind a benne lévő értékekkel, mind az ott tartózkodó személyek védelmével. Amit általánosan elmondhatunk, hogy az ingatlanok majd 99%-ban, már biztosan található biztonsági ajtó, amivel elsődlegesen próbáljuk kivédeni az illetéktelen behatolást. Akik ellenben szeretnék ezt magasabb szinten is megoldani, azoknak ajánljuk figyelmébe a lakásriasztó kiépítését.

Az egyik legfontosabb szempont lakásriasztó vásárlás esetén az ár definiálása. Az alap minősítéssel rendelkező vezetékes rendszerek 50-80 ezer forint között mozognak árban, ez már tartalmazza a központi egységet kódos kezelővel, valamint az optimális védelem kialakításához a mozgás- és nyitás érzékelőket, kültéri szirénával, akkumulátorral. Persze a darabszámok növelésével a teljes lakásriasztó ára is növekedhet, megközelítőleg 5-10 ezer forinttal érzékelőnként.

Hasonló tudással rendelkező rádiós lakásriasztó kiépítése 90 és 100 ezer forint közötti pénzösszegbe kerül. De érdemes tudni, ha az ingatlan tulajdonosa távfelügyeleti szolgáltatást is igényel a kiépített rendszer mellé, úgy tetemesebb összeggel csökkenthető a lakásriasztó egyszeri kiépítési költsége. Ez bizonyos esetekben hűségszerződés vállalása mellett akár mínusz 50-60 ezer forint megspórolását is jelentheti! A legtöbb biztonsági szolgáltató cégnél az árak a kiszállás, kiépítés, valamint a felhasználói kezelés oktatásának költségeit is tartalmazzák.

Elsőre talán rengetegnek tűnhet az egyszeri költség, de az ingatlanban található értékek bizonyosan többet érnek, számtalan emlék tárgyunk eszmei értékéről és az épületben tartózkodó személyek biztonságáról nem is beszélve.

Vezetékes vagy rádiós (vezeték nélküli) lakásriasztó?!

Fontos kérdés lehet, hogy vezetékes vagy rádiós lakásriasztó rendszert építtessünk ki otthonunkba, üzletünkbe. A hagyományos vezetékes kiépítés ma még sok esetben olcsóbb, ha kevesebb eszköz számú rendszerről beszélünk, de hátránya is lehet. Ha nem az ingatlan építése alatt kerül kiépítésre a lakásriasztó, hanem később, akkor az elektromos vezetékek már csak a falon kívül, kábelcsatornában lesznek elvezetve. Ez esztétikailag rombolhatja a belső tér kialakítását. Valamint a látható vezeték könnyen elvezetheti az illetéktelen behatolót a központi egységhez, amelynek segítségével egy lépéssel közelebb kerül az áhított célhoz, hogy a lakásriasztó védelmi feladatát mielőbb megszüntesse. Vezetékes riasztót leginkább az ingatlan megépítése, vagy korszerűsítés esetén érdemes kiépíteni, hiszen így lehetőség adódik arra, hogy csövezettben az épület falában, esetleg álmennyezet alatt kerüljenek a kábelek behúzásra.

A vezeték nélküli kivitelű, rádiós lakásriasztó esetén azonban nem csak a fent említett problémák kerülhetők el. Előnye még továbbá ennek a kiépítési módozatnak, hogy egy későbbi átalakítás, átszerelés esetén a rendszerhez tartozó érzékelők minden gond nélkül könnyedén áthelyezhetők, illetve bármikor gyorsan és könnyen tovább bővíthető.

Természetesen még sok szempont van, amit figyelembe lehet venni egy lakásriasztó vásárlása esetén, ezért mindenképp érdemes egy szakember segítségének igénybevétele a végső döntés meghozatala előtt.