Az ingatlanvédelem területén mind többször kerül előtérbe a rádiós biztonsági rendszer kialakítása. Nem csak a lakásriasztók esetén, de a videó kamerás megfigyelőknél is keresett termék lett a rádiós kivitel. Hiszen mindamellett, hogy gyors kiépítést és átszerelést tesz lehetővé, esztétikusabb is ingatlanon belül. A vezeték nélküli mozgásérzékelő riasztó szett megbízható működésének köszönhetően mind több ingatlanban kerül kiépítésre. Legyen szó akár beltéri, akár kültéri védelemről.

Vezeték nélküli mozgásérzékelő működése

Maga a vezeték nélküli mozgásérzékelő nem sok mindenben különbözik a hagyományos kábeles érzékelőtől. Beltéren történő alkalmazásnál ugyanúgy infravörös érzékeléssel figyeli az adott területet és mozgás esetén jelez a riasztóközpont fel. Ma már egyre inkább elterjedt a duál érzékelés, melynél nem csak a mozgást hanem a hőmérséklet változást is figyeli. Ez a vezeték nélküli mozgásérzékelő, már sokkal megbízhatóbb működést tud nyújtani. Hiszen alkalmazásukkal minimális számra csökkenthető azon téves riasztások száma, mely egy esetleges nyitva hagyott ablak okozhat.

Szintén megtalálható a beltéri érzékelőknél a kisállat védelemmel ellátott mozgásérzékelő. Bár csakúgy mint a hagyományos mozgásérzékelőknél itt is behatárolásra kerül a súly maximális mértéke. Valamint érdemes figyelembe venni, hogy a súlyhatár mellett a magasságot is figyeli a rendszer. Ezért olyan helyiségekben ahol cica tartózkodik élesített riasztórendszer mellett célszerűbb a nyitásérzékelők elhelyezése.

Ma már egyre több gyártó termékei között megtalálható a kültéri vezeték nélküli mozgásérzékelő. Nagy előnye a hagyományos vezetékes érzékelővel szemben, hogy nincs szükség átfeszítésre, vagy földkábelre a kiépítésnél. Ennél fogva kevésbé szabotálható egy vezeték átvágással. Ezek az érzékelők már időjárás álló burkolattal kerülnek legyártásra. Így akár a hideg fagyok, vagy az erős napsütés, eső sem okozhat meghibásodást az optikában.

Vezeték nélküli mozgásérzékelő lefedettségi tartománya

A rádiós mozgásérzékelők átlagosan 86-96°-os látószöggel rendelkeznek. Így egy szoba sarkában elhelyezve képes szinte a teljes területet belátni. Távolság tekintetében pedig 10-11m-es távolságig érzékeli a mozgást és a hőmérséklet változást. Amennyiben ettől nagyobb távolságot szeretnénk riasztás alá vonni, érdemes több érzékelőt elhelyezni a helyiségben.

A vezeték nélküli mozgásérzékelő eszközök kétféle rádiófrekvencián kommunikálnak a riasztó központtal 433MHz és 836MHz. Bármelyiket is alkalmazzuk fontos tudni, hogy a tévhittel ellentétben más rádiós eszközökkel nem tudják szabotálni a működésüket.

Vezeték nélküli mozgásérzékelő ára

Az elmúlt években jelentős mértékben csökkent a rádiós riasztórendszerek ára. Bár még mindig érzékelhető különbség van egy kisebb rendszer esetén a vezeték nélküli és hagyományos riasztók között. Ám nagyobb darabszámú vagyonvédelmi rendszernél könnyen lehet, hogy kedvezőbb árat kapunk a rádiós kiépítésre.