Elmondhatjuk, hogy ma már a biztonsági rendszerek és a személy-, vagyonvédelem korát éljük. Kevés olyan ingatlan van, ahol valamilyen formában ne került volna kiépítésre az elmúlt pár évtized folyamán akár az építés alkalmával, akár egy felújítás során elektronikus védelmi berendezés. A jelenleg készülő ingatlanok esetén pedig már szinte alap berendezési eszköznek számít a vagyonvédelmi rendszer. Jellemzően még a lakásriasztó rendszerek vannak többségben, de mind több helyen láthatunk már biztonsági kamerás megfigyelőket is. Ezeknél a megfigyelő rendszereknél fontos szempont, hogy este vagy akár éjjel is biztosítsák az ingatlanban tartózkodó személyek és vagyontárgyak védelmét. Ennek a kezdeti problémának a kiküszöbölésére kerültek kialakításra az infra led eszközzel felszerelt biztonsági kamerák.

Az infra led fontossága a biztonsági megfigyelésnél

Kezdetben a biztonsági kamerarendszerek csak nappali megvilágítás mellett, vagy plusz segédmegvilágítással voltak képesek felvételeket biztosítani a felhasználók részére. Így bizonyos szempontból csak részleges biztonságot tudtak nyújtani. Ennek kiküszöbölésére szükséges volt megoldást találni az esti, vagy éjjeli biztonság megvalósítására is. Ma ennek a problémának a megoldására nyújt segítséget a biztonsági kamera infra led megvilágítása.

Az infra led megvilágítást a hadiiparban használták először, melyet később nem csak a biztonságtechnikába emeltek át a fejlesztő mérnökök, hanem a fényképezésbe, orvostechnikai eszközökbe és a mező- és vadgazdálkodásba is. Az infra elv alapján a környezetben megtalálható szabad szemmel láthatatlan természetes fényforrásokat felhasználva lehetőség adódott arra, hogy akár teljes sötétség mellett is képesek legyünk személyeket, tereptárgyakat felismerni. Ezzel nagymértékben növelve a megfigyelőrendszerek hatásfokát és létjogosultságát a vagyonvédelemben.

Infra led, mint fényforrás

A biztonsági megfigyelőkamerák esetén mind fontosabb lett, hogy ne csak nappal lehessen egy-egy területet megfigyelni és az ott zajló eseményeket rögzíteni, hanem a nap 0-24 órájában. Ma már a legtöbb megfigyelő kamera fel van szerelve infra led megvilágítással, azonban nem mindig volt ez így. Ehhez elengedhetetlené vált, hogy valamilyen módon az esti órákban vagy sötétben is biztosítsunk a kamerák részére megvilágítást.

Eleinte ezt a plusz megvilágítást hagyományos izzókkal és mozgásérzékelős reflektorokkal biztosították, azonban a magas áramfogyasztás és csökkenő élettartam miatt a fejlesztőknek ki kellett találni valamilyen más megoldást is. Az infra led megvilágítás itt már nagymértékű segítséget jelentett. Hiszen a normál megvilágítással szemben sokkal kevesebb energiát fogyasztott és az élettartama is hosszabb volt. Nem beszélve arról, hogy az infra led sokkal kisebb vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem érzékelhető fényt bocsájt ki, így kevésbé észrevehető. Azonban a kamera előtti terület megvilágítását hatékonyabban képes biztosítani.

Ma már az infra led mellett a modern biztonsági kamerák egy infra szűrővel is el vannak látva, mely lehetővé teszi, hogy a nappali felvételeknél tökéletes színvisszaadást biztosítsanak az eszközök.