A vagyonvédelemben, biztonságtechnikában már számtalan eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy biztonságossá tegyük otthonunkat, irodánkat, vagy bármely más ingatlanunkat. Elsődlegesen még mindig a mechanikus védelmi eszközöket részesítjük előnyben, (zárható nyílászárók, biztonsági ajtók, heveder, rács) de mind több helyen találkozhatunk már elektronikus biztonsági rendszerekkel is. Ilyenek a riasztórendszerek és kamerás megfigyelők. Ezek a rendszerek több fontos alkotórészből tevődnek össze. A lakásriasztó esetén ez lehet a nyitásérzékelő, mely az ingatlan héjvédelmét biztosítsa, vagy a mozgásérzékelő, ami csapdaszerű térvédelmet látja el.

A nyitásérzékelő fontossága a biztonságtechnikában

Számtalan esetben az ingatlantulajdonosok próbálják a legkisebb befektetéssel megoldani az ingatlan elektronikus védelmét, ezért minimális eszköz darabszámra szűkítik le a riasztórendszer alkatrészeit. Azonban fontos megjegyezni, hogy az optimális védelem kialakítása miatt elengedhetetlen az ingatlan külső héjvédelme (ajtók, ablakok nyitásérzékelő eszközzel történő védelme), a bejárati ajtó védelme, azért is fontos, mert ezzel már a behatolás pillanatában tudjuk értesíteni a felügyeleti szolgáltatót, vagy szirénáztatni a helyileg működő riasztónkat, valamint az ingatlanon belüli térvédelem (csapdaszerűen elhelyezett, mozgás-, üvegtörés érzékelők).

A nyitásérzékelő kiépítése szempontjából fontos megjegyezni, hogy célszerű az ingatlan minden olyan nyílászárójára elhelyezni, ami könnyen elérhető, vagy megközelíthető. Ilyen esetek lehetnek a 2 méter alatti ablakok, ajtók. Persze, egy nagyobb alapterületen elhelyezkedő családi ház esetén ez akár több tíz nyitásérzékelő is lehet, ezért javasolt ilyenkor csak a főbb bejutási helyeket és azokat a területeket védeni melyek rejtve vannak az utcafrontról nézve. A többi helyiséget pedig beltéren elhelyezett mozgásérzékelőkkel védeni.

A nyitásérzékelő felszerelésénél figyelembe kell venni néhány dolgot. Ilyen például, hogy maga az eszköz két részből tevődik össze, egy elektronikus érzékelő, valamint egy mágnes részből. A két részt úgy kell felszerelni az ajtóra, vagy ablakra, hogy nyitás alkalmával már 1-2 cm-es eltávolodás esetén is képes legyen figyelmeztetést küldeni a központnak az eszköz. Ezért célszerű a keret és a nyílászáró azon részére felszerelni, ahol már minimális nyitás esetén is a legtöbbet távolodik egymástól a mágnes és az érzékelő.

Bukó-nyíló ablakoknál gyakran tévesen az ablak felső részére kerül felszerelésre a nyitásérzékelő. Ezzel megakadályozva azt, hogy szellőztetés alkalmával is élesítve lehessen a védelmi rendszer. Ezeknél a nyílászáróknál javasolt az ablakok alsó részére felszerelni az érzékelőt, még ha ez némileg több és láthatóbb kábelezéssel is jár, mert ilyenkor lehetőség van arra, hogy élesített riasztórendszer mellett is kinyithassuk bukóra az ablakot.

Nyitásérzékelő fajták

Ma már egyaránt találhatunk a piacon vezetékes és rádiós riasztórendszerekhez is nyitásérzékelő eszközöket. Ezen belül is vannak a nyílászáró tokba befúrható (rejtett) és felületre szerelhető (ragasztott, csavarozott) eszközök. Valamint találhatunk a biztonságtechnikában speciális eszközöket is, melyek a nagyobb üzemi épületek, hangárok, garázskapuk védelmét tudják ellátni, ezek a nagyméretű és teljesítményű ipari, fém nyitásérzékelő riasztórendszer alkatrészek.