Amikor statisztikákkal bizonyítottan növekszik a bűncselekmények száma világszerte, elengedhetetlen hogy mind nagyobb figyelmet fordítsunk értékeink és családunk megóvására. Napjainkban már mind nehezebben megszerzett értékes javainkat szeretnénk minél inkább biztonságban tudni, ezért a vagyonvédelmi rendszerek kiépítésére is nagyobb figyelmet fordítunk. Mind a riasztórendszereknél, mint pedig a kamerás megfigyelőrendszereknél lehetőség van arra, hogy kültéri mozgásérzékelő eszközökkel bővítsük ki a védelmi rendszerünket.

Bár a kültéri mozgásérzékelő régebb óta jelen van a kereskedelmi forgalomba, de napjainkra terjedt el a nagyobb mértékű alkalmazásuk. Sok ingatlantulajdonos azért nem szereti a kültéri védelem alkalmazását, mert mind a mai napig előfordulhatnak ezeknél az eszközöknél téves riasztások. Azonban érdemes tudni, hogy hiába a mind tökéletesebb fejlesztéseknek amivel igyekeznek a mérnökök minél inkább kiszűrik a hibalehetőségeket, a kültéri mozgásérzékelő esetén kialakított védelemnél soha nem lesz „téves” riasztásoktól mentes a biztonsági rendszerünk.

Általában ezek a fals riasztások egyébként valós, csak éppen nem betörési szándékú jelzések. A kültéri mozgásérzékelő esetén a valódi téves riasztásokat a természeti tényezők okozzák, mint napsütés és a területen megtalálható mozgó növényzet (fa, bokor). A hasonló nem kívánt riasztásokért pedig legtöbb esetben az állatok tehetők felelőssé. A kültéri mozgásérzékelő hasonlóan a beltéri védelmi eszközökhöz azonos elven működik. Beszerezhetünk normál passzív infravörös érzékelőt, vagy kombinált (mikrohullámú érzékelővel együtt működő) eszközt is. Mindkettő esetén az érzékelő objektíve előtt történő hőmérséklet változást figyeli a rendszer, a melegvérű élőlények (emberek, állatok) hőkisugárzását és a környezeti hőmérséklet közti különbséget felhasználva. A kültéri mozgásérzékelő technológia sajátosságánál fogva, minél közelebb található egy infra (természetben megtalálható szabad szemmel nem látható fényforrás) jelforrás, például egy madár, az érzékelőhöz, az eszköz annál nagyobbnak fogja látni. Ezért okozhat az is fals riasztást, ha egy pók a burkolat alatt megbújva a lencsén mászkál, mert ezt egy jól megtermett octopusként érzékeli a rendszer. Míg ezzel szemben a kombinált kisállat védett érzékelő esetén, egy közepes termetű kutya is vígan sétálhatna a kültéri mozgásérzékelő előtt anélkül, hogy bármilyen riasztást okozna.

Mitől más egy kültéri mozgásérzékelő, mint a beltéri használatú?

Ezek az érzékelők teljesen más körülmények között kell, hogy működjön, mint egy beltéri eszköz. Az első lényegesebb eltérés, hogy kültéri alkalmazásnál eshet az eső, süthet a nap, valamint a szél is fújhat. A hőmérséklet is sokkal szélesebb tartományban ingadozik, mint ingatlanon belül. Ezeknek a külső tényezőknek kell ellenállnia és megfelelően működnie az érzékelőnek. Ehhez mindenképp szükségesé vált a belső szerkezetet egy időjárási viszonyoknak ellenálló burkolattal ellátni.

Kültéri mozgásérzékelő fajták

  • Normál passzív infrás kültéri mozgásérzékelő: Hasonló belső szerkezettel rendelkezik, mint egy hagyományos beltéri érzékelő, csak védettebb burkolatba kerül beépítésre. Viszonylag sok téves riasztást okozhatnak még, ezért mindenképp ajánlott olyan zárt épületben használni, ahol a hőmérséklet, páratartalom és a por hasonló egy kültéri helyszínhez, viszont nincsenek széllökések.
  • Kombinált duál infra és mikro kültéri mozgásérzékelő: Korszerű érzékelő, mely már a két optikás érzékelésével hatékonyan megszűri a környezeti hatásokat és felismeri az emberi mozgás jellegzetességeit, a lehető legminimálisabb téves riasztást eredményezve ezzel.