A biztonságtechnikában és a vagyonvédelemben egyre kedveltem védelmi megoldásnak számít már a kamerás megfigyelőrendszer. Mely nem csak cégek és irodák számára vált elérhetővé az utóbbi időben, hanem mind több magáningatlan önálló vagy kiegészítő biztonságát látják már el ezek az eszközök. A megfigyelőrendszerek esetében még mindig a hagyományos vezetékes rendszerek számítanak a legbiztonságosabbnak, azonban egyre több helyen keressük már a vezeték nélküli kamera megoldásokat is.

Vezeték nélküli kamera a biztonságtechnikában

Találhatunk már az interneten keresztül is olyan kereskedéseket, ahol az ügyfelek vezeték nélküli kamera eszközöket vásárolhatnak. Ezek a vezeték nélküli kamera eszközök, hétköznapibb nevén rádiós kamerák megtalálhatóak a kedvelt kiváló képet biztosító HD és full HD felbontással is, és az éjszakai megfigyelést nyújtó infra megvilágítással. Számtalan esetben találhatunk eszközöket, melyek nem csak kép továbbításra és rögzítésre alkalmasak, hanem már hangot is képesek rögzíteni.

A legtöbb esetben ezek az eszközök IP technológiával működnek, mely lehetővé teszi a végfelhasználó számára, hogy akár távolról is okostelefonon, vagy számítógépen keresztül hozzáférjenek a kamera képekhez.

Vezeték nélküli kamera ár

Az olcsó kategóriától egészen a drága kategóriáig találhatunk már rádiós kamerákat, természetesen megbízhatóság és minőség függvényében. Pár 10.000,- forinttól indulva vannak olyan vezeték nélküli kamerák, mely alkalmasak általános megfigyelésre anélkül, hogy különösebben kábelezni kellene az eszközöknek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek az eszközök nem fognak tökéletes felbontással rendelkezni. Jellemzően a 420-600 Tvsor, VGA felbontást fogják nyújtani. Éjjeli megvilágítás tekintetében szintén az alacsonyabb kategóriát fogják képviselni. A legtöbb esetben ezeknél az eszközöknél az alacsony infraledek száma miatt nagyobb távolságra nem fog ellátni maga a kamera. A képek tárolására alkalmas SD kártya nem alaptartozéka a rendszernek, azt külön kell megvásárolni.

A jó minőséggel rendelkező vezeték nélküli kamera már a drágább kategóriába tartozik, egy-egy kamera ára könnyen elérheti akár a 100.000 forintos összeget is. Azonban ezeknél az eszközöknél már a magas HD minőségű felbontás alapkövetelménynek számít, csakúgy mint az éjjeli megfigyeléshez szükséges nagyobb számú infraled, vagy alacsony fényérzékenység. Jellemzően ezeknél az eszközöknél már alaptartozék a kép és hangtárolásra használható helyi SD kártya, mely akár cserélhető vagy későbbiekben bővíthető is. Speciális alkalmazásként használható elektronikus levél, vagy beépített GSM átjelzővel együtt alkalmazva MMS küldésére is, amennyiben a kamera előtt mozgás történik.

A vezeték nélküli kamera bonyolultabb telepítési szaktudás nélkül is könnyen és gyorsan üzembe helyezhető. Kiválóan alkalmas lehet házi kedvencünk, vagy gyermekeink tevékenységének megfigyelésére, azonban még valós biztonságtechnika, vagyonvédelmi megoldásként ritkán használjuk, mivel ezeknél az eszközöknél még könnyen előfordulhatnak jelzavarok, kimaradások.