A vagyonvédelem területén mind több helyen találkozhatunk már kamerás megfigyelő rendszerekkel, ezen belül is beltéri kamera eszközökkel. A kamerás megfigyelők hathatós segítséget tudnak nyújtani egy-egy betörés, vagy lopás eseményének rögzítésében és a későbbiek folyamán a felvételek mentésével a bizonyítási eljárásban. Bár nem szabad szem elől téveszteni, hogy ezen védelmi rendszerek használatát szigorú jogszabályokhoz kötik, így a rögzített felvételek tárolásával és megosztásával könnyen mi válhatunk bűnössé, amennyiben nem megfelelően járunk el.

Beltéri kamera típusok

A kamerás megfigyelők esetén megkülönböztethetünk kültéri és beltéri használatra alkalmazott kamerákat. Ezen belül a beltéri kamera eszközök is tovább bonthatók. Egyrészt felbontás szerint is megkülönböztethetjük az eszközöket. Másrészt kialakításuk (burkolat) szerint is találhatunk különböző típusú beltéri megfigyelőket. Felbontás tekintetében a hagyományos analóg kamerán kívül ma már szinte bárhol találhatunk digitális beltéri kamera eszközt. Ezek a kamerák HD vagy full-HD felbontással rendelkeznek, mely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy sokkal élesebb és részletgazdagabb megfigyelést alakítson ki a kívánt területen. A digitális kamerákon belül is különböző típusokat találhatunk már, ilyen lehet az IP technológiát alkalmazó beltéri kamera, vagy a szintén kiváló képminőséget biztosító AHD, HD-TVI, HD-SDI technológiával készült eszközök.

Külső kialakítás tekintetében a legelterjedtebb és legáltalánosabb a félgömb alakú dóm beltéri kamera. Félgömb alakú burkolatának köszönhetően esztétikusan elhelyezhető bármely ingatlan belső területén, legyen szó lakásról, irodáról, társasházról vagy üzletről. A legtöbb esetben ezek a kamerák könnyen elhelyezhetők akár oldalfalra, vagy mennyezetre is.
A dóm beltéri kamera a legtöbb esetben manuálisan állítható, hogy a legjobb szögben figyelhessük meg vele a kívánt területet. Vannak speciális dóm kamerák, melynél vezérlő egység segítségével akár távolról is elérjük ezt a forgathatósági funkciót, ezeket a kamerákat nevezzük speed dóm kamerának. Egyaránt megtalálhatóak a dóm kamerák kültéri és beltéri alkalmazásra, azonban általános felhasználási területek a beltér.

A beltéri kamera esetén találhatunk speciális burkolatba elhelyezett eszközöket is, melyek a rejtett megfigyelést szolgálják. Ezeknél a kameráknál az objektív és az elektronikus szerkezet általában egy olyan burkolatba kerülnek beépítésre, melyek kiválóan álcázzák a megfigyelési szándékot. A leggyakrabban alkalmazott álcázott megfigyelő a riasztórendszer mozgásérzékelő házában elhelyezett beltéri kamera, de találhatunk ugyanilyen eszközöket füstérzékelő házban rejtve, vagy igen kicsi panelburkolattal is.

A legtöbb esetben ez a fajta kamera is rendelkezik infra megvilágítással, mely lehetővé teszi az éjjeli vagy sötétben történő megfigyelést. Ez alól talán csak a rejtett kamerák kivételek.