Az, hogy biztonsági kamerával védjük értékeinket már nem is annyira az üzletek és cégek kiváltsága, hiszen igen kedvező áron, különböző akciók keretében már kiváló minőségű és árérték arányú beltéri kamera rendszerekkel egészíthetik ki otthonuk védelmét a lakásriasztó mellett már magánszemélyek is.

A biztonságtechnikai eszközök fejlődésével a megfigyelőrendszerek területén is számos változás történt az elmúlt időszakban. A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően már nem csak a hagyományos analóg beltéri kamera érhető el a végfelhasználók részére, hanem a HD (720p) és Full HD (1080i) felbontással rendelkező IP és HD-SDI kamerák is. Ezek a rendszerek már minden igényt kielégítően biztosítják a tulajdonos részére a tökéletes, részletgazdag képi megjelenítést és rögzítést egy esetleges bűncselekmény elkövetése alkalmával.

Mikor érdemes beltéri kamera rendszert választani?

Leggyakrabban kereskedelmi egységekben alkalmazzák ezt a típusú kamerát, mellyel leginkább a bolti lopások elkerülése vagy rögzítése a cél. Gyakran nem is gondolnánk, hogy nem csak a vásárlók ellen hatásos, hanem az alkalmazottak ellenőrzésére is kiválóan alkalmas, amennyiben hálózatba kötjük a rendszert. Ezáltal a világ bármely pontjáról, bármikor interneten keresztül akár okostelefonon keresztül is rátekinthetünk a kamerák képére.

Egyre gyakrabban találkozhatunk már magánszemélyeknél is beltéri kamera rendszerekkel. Elsődlegesen ezeknél a kameráknál is a fő szempont az ingatlanbetörés esetén a bűnelkövetés rögzítése és bizonyítása, de igen gyakran alkalmazzák a beltéri kamerákat, a gyermekek vagy ingatlanban található kisállatok ellenőrzésére és felügyeletére. Amennyiben pedig megoldott helyileg az internetes kapcsolat, szintúgy, mint az előzőekben említettnél a rögzítőegység hálózatba kötve lehetővé teszi, hogy akár távolról is betekintsünk a rendszerbe és akár élőképet nézhetünk, vagy régebbi felvételeket visszanézhetünk.

Beltéri kamera típusok

Csakúgy, mint a kültéri kameráknál itt is többféle választási lehetősége van a rendszer használónak.
A legjellemzőbb és általános felhasználású beltéri kamera a hagyományos dóm burkolattal rendelkező kamera. Ezek a kamerák félkör alakú burkolattal rendelkeznek, mely esztétikailag lehetővé teszi, hogy bármilyen ingatlan esetén beilleszkedjen a környezetbe. Ezek a burkolatok lehetnek műanyag, vagy fém burkolatok.

Rejtett beltéri kamera, leginkább olyan ingatlanokban kerül elhelyezésre, ahol fontos szempont, hogy ne legyen egyértelmű a megfigyelés valamilyen okból kifolyólag. Ezek a kamerák jellemzően riasztórendszer mozgásérzékelőjének, vagy füstérzékelőnek vannak álcázva, így akár egy külső szemlélő azt is gondolhatná, hogy az ingatlan riasztórendszerének a szerves részét képezi. De előfordulnak még úgymond panel kamerák, melyek nagyságukat tekintve alig érik el a 2-3 cm-t, így könnyen elrejthetők akár álmennyezetbe, vagy egyéb olyan berendezési tárgy mellé, aminek a takarásában kevésbé észrevehető.