Egyre nagyobb igény mutatkozik az embereknél a biztonság iránt, legyen szó a vagyon védelméről, vagy a személyvédelemről. Talán a jelenlegi közbiztonság, vagy az egyre inkább nehezen megszerezhető értékek felismerése és féltése, esetleg a távolodó emberi kapcsolatok az oka, de már Magyarországon is tudatosodni látszik az emberekben, hogy szükséges valamilyen emelt szintű védelmi megoldás kialakítása az otthonokban és egyéb ingatlanokban. Ami viszont még mindig sok kérdést és dilemmát vet fel, hogy kivel és hogyan végeztessük el a riasztó szerelési munkálatokat a magánszféránkban.

Riasztó szerelés, de kivel?!

Jelenleg akár hirdetésekben, akár az interneten vagy ismerősök ajánlásával is, nagyon sok olyan személyt és céget találhatunk akik vállalják a lakásriasztó szerelését. Ilyenkor van, hogy nehéz döntés elé kerülünk, hogy vajon ki is legyen az, akit beengedünk a lakásunkba és rá merjük bízni a biztonságunk kialakítását. A vagyonvédelmi cégeknek gyakorlatilag igen komoly előírásoknak és szabályoknak kell megfelelni, csak olyan szerelőket alkalmazhatnak, akik rendelkeznek a megfelelő szakmai képesítéssel és engedélyekkel. Ezeknél a cégeknél a rendőrhatóság évente egyszer ellenőrzést tart, hogy a megfelelő engedélyekkel és felelősségbiztosítással rendelkeznek-e. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy egy ilyen munkálatot, ami a biztonságunkat is garantálja a későbbiek folyamán érdemes szakcéggel és szakemberrel elvégeztetni. Ennek ellenére még sokan döntenek úgy, hogy az alacsonyabb költséggel dolgozó villanyszerelővel, vagy saját kezűleg szerelik fel a rendszerüket, itt azonban számolni kell azzal, hogy egy behatolási káresemény kapcsán sem a biztosító, sem az eszközöket árusító kereskedelmi cég nem fogja vállalni a felelősséget az esetleges rendszer kiépítésből eredő károkért.

Lakásriasztó szerelés, de hogyan?!

A rohamos technikai fejlődésnek köszönhetően ma már igen sokféle lehetősége van a felhasználónak arra, hogy milyen módon és milyen kivitelben oldja meg ingatlanában a riasztó szerelést. Legyen szó akár kültéri-, akár beltéri védelem kialakításról a hagyományos vezetékes riasztórendszerek mellett, már elérhetőek a vezeték nélküli, rádiós riasztók is. Bár megbízhatóság szempontjából egy minősített eszközökből összeállított lakásriasztó esetén nincs különbség a vezetékes és a rádiós rendszer között, így bátran ajánlható bármelyik változat, vagy a kettő kombinációja, de érdemes kiépítés előtt tájékozódni akár az egyik, akár a másik előnyeiről és hátrányairól, mint például az áthelyezési lehetőségek, vagy karbantartási gyakoriság igénye.

Riasztó szerelés, de mennyiért?!

Az interneten vagy a postaládánkba bedobott szórólapokon meghirdetett akciók között akár már ingyen is találhatunk riasztó szerelést. Ezek között a kedvezmények és akciók között olykor igen nehéz kiigazodni, hiszen lehet olcsó a kiépítés, de havidíj vonzata lesz a rendszernek, vagy ép fordítva. Érdemes tudni, hogy nem minden esetben a legolcsóbb ajánlat lesz az, ami az igényeinknek megfelelő lesz, ezért javallott mindenképp szakember tanácsát kérni, mielőtt a végső döntést meghoznánk.